Peterka není tak úplně české příjmení a v naší reprezentaci jsou hned dva. Vy jako hráč a tiskový mluvčí. Nemáte s tím problém, nechtějí po vás něco zařizovat?
Mám jeden čerstvý zážitek. Na pasové kontrole tady v Kluži jsem šel hned po Martinu Peterkovi a celník se mě zeptal, jestli jsme bratři. Odvětil jsem, že ne. Že u nás nemohou mít sourozenci stejné jméno. Jinak s tím problém nemáme. Jeden má na letence junior a druhý senior. Do řeči se vložil opodál stojící tiskový mluvčí: Já jsem ten senior, protože jsem starší. No a já jsem ten junior, takže se cítím dobře.

Čistě hypoteticky. Jak by to vypadalo, kdybyste byli na soupisce oba dva? U koho by byla římská jednička a u koho dvojka?
(podívá se vedle sebe) Jednička by byla u mě (zašeptá).

Na druhou stranu na soupisce je ještě volné poslední dvanácté místo…
(smějí se oba) Přesně.

Fotografování českého repre týmu před prvním zápasem.
Nervozita při hymně? Vím, že jsem připravený

Účastí na mistrovství Evropy zažíváte dosavadní vrchol své kariéry. Je to jeden ze splněných snů?
Je to určitě jeden z mých splněných snů. Už jsem byl na několika mládežnických evropských šampionátech, ovšem mezi dospělými je to úplně něco jiného. Patřím do kádru s chlapy z NBA, z Euroligy. To samé mohu říct o soupeřích. 

Kdy jste ho tak začal snít?
Někdy ve starších žácích. To jsem začal basket více vnímat, sledovat evropské soutěže či NBA. Poté co jsem dokončil mládežnickou kapitolu, jsem o tom začal snít ještě víc. Vždyť EuroBasket je jedinou mezinárodní  akcí, které bych se byl schopen zúčastnit.

Bylo by asi špatné, kdyby se jednalo o poslední sen. Jaké máte další?
Sen každého basketbalového kluka je zahrát si NBA. Já ale více sleduji Evropu a fakt se mi líbí. Proto bych se chtěl dostat do nějakého dobrého týmu, který nastupuje v evropských soutěžích. A hlavně za něj hrát.

Trénink českého repre týmu před prvním zápasem.
OBRAZEM: Basketbalisté se fotili a trénovali

Když už jste se dotkl téma NBA, jak se těšíte na bránění hvězd z této slovutné soutěže?
Samozřejmě vím, že hned druhý zápas máme se Španělskem. Hrát proti Gasolům. Co k tomu říct? Opravdu se hodně těším.

Vnímáte to jako šanci vytáhnout se proti těmto hráčům a třeba vybojovat si nějaké angažmá?
Ano. Musíme proti nim hrát jako proti každému jinému. Nebýt podělaní a říkat si, že hrají NBA. Bude to těžké, ale nemáme co ztratit.

Je to snadné soustředit se na zápas s Rumunskem, když víte že za necelých dvanáct hodin vás čekají souboje s Gasolovými?
Je to těžké. Ale my nechceme ty zápasy nějak rozdělovat. Pochopitelně víme, které jsou pro nás důležitější . Chceme ke každému přistoupit na sto procent. Rozhodně žádný nevypustíme.

Spíše to bylo myšleno, že vás česká vrcholný zážitek vaší mladé kariéry. Potkávat se na palubovce s extratřídou, kdežto v rumunském týmu jsou prakticky neznámí  hráči…
Ano dá se to tak brát.  Nicméně půjdeme s maximální koncentrací hned do prvního zápasu. A Španělsko budeme řešit až skončí zápas s Rumunskem.

Pardubický pivot KAMIL ŠVRDLÍK (30 let).
Vypadá to, že budu mít Rumunské září

Na škodu asi nebudou ani ostré přetahované s Moldoveanem. Je to největší rumunská star?
Určitě. Sledovali jsme video. On se ničeho nebojí, zvedá každou pozici. Viděli jsme zápas, kdy dal za jednu čtvrtinu čtyři trojky. Klíčem k úspěchu bude pohlídat hlavně jeho. Jsou tam ale i další hráči, kteří se mohou utrhnout. Nebude to jenom o něm.

Jaké převládají pocity před vypuknutím prvního duelu? Jste spíše nervózní nebo natěšený?
Zatím jsem natěšený, nicméně očekávám, že s blížícím se zápasem budu nervózní. Rád hraji před více lidmi, takže až přiběhneme do haly a začneme se rozcvičovat, tak to z nás všech spadne.

Máte nějaké zkušenosti s rumunským basketbalem?
Nemám. Na žádné Evropě jsem proti nim nehrál ani na klubové úrovni.

Deset tisíc na basketbale jste už zažil?
Pouze jako divák. Jako hráč jsem nejvíc zažil na šestnáctkách v Pardubicích. Tehdy dorazilo do arény asi pět a půl tisíc lidí.

Jiří Welsch
Welsch: Mistrovství Evropy stále beru jako velký svátek

Může domácí prostředí smazat rozdíly ve výkonnosti Rumunska a České republiky?
Může. Ale bude záležet, jak se s tím domácí tým popasuje. Někdy to totiž může nabudit, ale někdy také svazovat.

Vstup do každého utkání je důležitý. Proti Rumunsku však bude z mnoha hledisek extrémně důležitý. Souhlasíte s tím, že musíte soupeře hned, jak se říká, chytit pod krkem?
Určitě. Začátek bude opravdu důležitý. Když jim dáme čichnout, tak jim domácí prostředí dvojnásobně bude pomáhat. Vyblázní je a to se pak může stát vše. Budou třeba dávat střely, které by normálně nedávali.

Je tu ještě jedna věc spojována s domácí halou. Rozhodčí. Burácející hala, domácí hráči jako vosy. Nebojíte se, že podlehnou tlaku?
To všechno je pravda. Jsou ovlivnitelní, ale doufám, že na takovéto úrovni  všechno zvládnou. Ale mohli by pomoct nám (směje se).