Vyhlášená škola zdejšího orientačního potápění vyprodukovala mnoho vynikajících závodníků. Ti sice opustili její lavice a vydali se do jiných klubů, nicméně jejich úspěchy, jsou i úspěchy oddílu KP Pardubice.

Jedním z nich je ZUZANA DVOŘÁKOVÁ, která se čerstvě může pochlubit dalším titulem z mistrovství Evropy v orientačním potápění. Ve své sbírce má už čtyři tituly mistryně Evropy a dva mistryně světa.

V tomto poměrně mladém sportu se jednalo o 21. setkání nejlepších potápěčů ze zemí starého kontinentu. Hostitelskou zemí bylo estonské Viljandy. Účastnilo se jej devět evropských a jeden asijský stát. Zároveň se jednalo o první oficiální šampionát pro kategorii do 18 let.
Tento sport je ovlivněn přírodními podmínkami.

„Plavalo se ve sladké vodě v jezeru dlouhém patnáct kilometrů. Vyznačovalo se špatnou viditelností a značným prouděním vody. Na programu byly čtyři individuální disciplíny, jedna plavaná ve dvou a jedna plavaná ve čtyřech. Úkolem je co nejrychleji v hloubce asi dvou metrů a s přizpůsobeným potápěčským vybavením najít všechny kontroly a doplavat co nejpřesněji do cíle,“ osvětlila pravidla orientačního plavání závodnice Liberce.
Zuzana Dvořáková se stala mistryní Evropy v rychlostní disciplíně M–kurz. Při ní se žádné kontroly nehledají, pouze se objíždějí bóje rozestavěné ve vodě v podobě velkého písmene M.

„Jedná se prakticky o slalom a hodně záleží na proudění vody, neboť v cíli se neplave na jeden bod, nýbrž do třicetimetrového pásma. V jeho středu je přesná nula. Pokud se nedoplave do zmíněného bodu, inkasujete trestné vteřiny. Nebyla jsem sice nejrychlejší, ovšem nejpřesnější,“ objasnila Dvořáková.

Zlato z „emka“ nebylo jedinou medailí, kterou z Estonska přivezla. S reprezentačními kolegyněmi obsadila třetí místo v disciplíně „sjíždění“, plavané ve čtyřech.

„Jednotlivé členky družstva startují současně na jeden signál, ale samostatně. Postupně se sjíždějí a zároveň hledají kontroly, na závěr dojíždějí do cíle společně. Umístění je cenné, protože družstvo se omladilo a mělo dvě nové členky, z toho jednu juniorku,“ netajila radost Dvořáková. Členem českého kvarteta byla další pardubická odchovankyně Zuzana Štěpánková.

Právě se Štěpánkovou se Dvořáková vydala na trať v závodu dvojic. „Byly jsme papírovými favoritkami a roli jsme dlouho potvrzovaly. Bohužel mě zradila technika. Mezi předposlední a poslední kontrolou se mi pokazil přístroj, který ukazuje uplavanou vzdálenost. V tu dobu jsme vedly propastným rozdílem před našimi pronásledovatelkami. Přesně to bylo o celou minutu. Jenže bez přístroje není možné zjistit, jak daleko jsme. Laicky řečeno, pod vodou se nedá odhadnout odplavaná vzdálenost. Nakonec jsme obsadili až pátou příčku,“ popsala nehoráznou smůlu Zuzana Dvořáková.
Její vítězství a vůbec všechny počiny na mistrovství Evropy jsou zajímavé kvůli jedné skutečnosti. Nová evropská šampionka je momentálně na mateřské dovolené s dvouletou dcerou Kateřinou.

„Do Estonska jsem jela s cílem nepošramotit si pověst. Zlato z individuální disciplíny je pro mě obrovským překvapením. Na šampionát jsem se připravovala po večerech, do bazénu jsem se moc kvůli malé nedostala. Fyzičku jsem si udržovala běháním a jízdou na kole. V červenci jsem absolvovala bazénové soustředění s reprezentací v mém současném působišti. Měla jsem tam s sebou Káťu i manžela, který mi s ní moc pomohl,“ poznamenala obyvatelka Srnojed, které leží kousek od Pardubic.