Poprask ve švýcarském tenise! Ne, Federer neukončil kariéru, ani Wawrinka nepocuchal fasádu Kyrgiosovi za oplzlé řeči o jeho přítelkyni Vekičové. To se „jen" provinční Trimbach stal mistrem v zemi helvétského kříže. Navíc způsobem, který historie tamní superligy družstev nepamatuje. Dvakrát utíkal, ne jednomu, ale celé četě hrobníků z lopaty. A lví podíl na tomto šokujícím úspěchu mají DAVID NOVÁK a MARTIN VACEK, kmenoví tenisté LTC Pardubice. První z nich se o dojmy ze země, kterou proslavily hodinky, sýr i čokoláda, podělí s našimi čtenáři.

Pardubičtí příznivci sportu jsou zvyklí spojovat Švýcarsko s hokejistou Petrem Sýkorou a jeho působením v Davosu. V Novákovi s Vackem, ale dostal silnou konkurenci. Pardubičtí odchovanci se totiž stali se svým týmem TC Trimbach mistrem Švýcarska pro letošní rok! Pro tamní tenis se jedná o úplnou bombu, protože tento provinční klub získal titul teprve při svém druhém startu v superlize. Za sebou nechal giganty z Grasshoppers Curych i Ženevy…

„Trimbach je provinční městečko, které leží asi 60 kilometrů od Curychu. Velké kluby se na nás dívají trochu povýšeně. Patřili jsme sice mezi černé koně superligy, ale rozhodne ne k favoritům," podotýká David Novák.

V šestičlenném poli účastníků startovali v různých týmech všichni nejlepší Švýcaři, včetně loňského vítěze Davis Cupu Michaela Lammera. Chyběli pouze hvězdy Federer a Wawrinka. Na kurtech se objevovali dále Argentinci, Francouzi, Italové, Polák a také dva Češi z Pardubic.

David Novák

Trimbach po pěti utkáních ve skupině postoupil do Final Four, kde se pak v semifinále střetl s klubem Rogera Federera, kterým je Grasshoppers Zürich. Proti vysokému favoritu ztrácel po šesti dvouhrách 2:4. Jenže celé utkání dokázal ve čtyřhrách neuvěřitelně otočit až na konečných 5:4. V posledním střetu David Novák s Polákem Michalem Przysieznym (v loňském roce 57. hráč světa žebříčku ATP) zvítězili 13:11!

„Tento zápas byl pro mě velkým zážitkem. Cítili jsme obrovskou zodpovědnost za celý tým, město a všechny naše fanoušky. Je to úplně něco jiného než hrát sám za sebe, jak bývá v tenise zvykem. Spoluhráči vyhráli své dva debly v době, kdy my jsme začínali hrát rozhodující supertiebreak. Takže veškerá pozornost našich příznivců i týmu se strhla jen na nás. Celý supertiebreak byl strašně vyrovnaný. Odvraceli jsme dva mečboly soupeře. A poté, co jsme proměnili náš druhý, vypukla ohromná euforie. S odstupem času mohu říct, že dokonce větší, než po finále. Pokoření Grasshoppers totiž nikdo nečekal a byl to pro všechny pořádný šok," směje se Novák.

Ve finálovém utkání se Ženevou nastala totožná situace. Po stejném průběhu Trimbach opět zvítězil 5:4, když vyhrál všechny tři čtyřhry.

„Ve finále, když to bylo 2:4 a viděli jsme, kdo proti komu hraje, tak už jsme věřili, že bychom mohli obrat zopakovat. S deblovým kolegou Michalem Przysieznym jsme nastoupili proti švýcarskému daviscupovému reprezentantovi Laaksonenovi a juniorské naději Bellierovi. Vyhráli jsme 6:2 6:2 a tím jsme vyrovnali stav na 4:4. Pak už jsme se přesunuli ke kurtu, kde se hrála rozhodující čtyřhra. Po proměněném mečbolu našich týmových parťáků znovu vypukla v našem táboře ohromná radost," vtahuje nás do děje pardubický tenista.

David Novák, Martin Vacek a jejich spoluhráči z TC Trimbach tedy přepsali dějiny tamní superligy.

„Postarali jsme se o velké překvapení. Nicméně ještě větší senzace bylo to, jakým způsobem jsme tohoto našeho úspěchu dosáhli. Ve dvacetileté historii Švýcarské superligy se systémem Final Four, nikdo nevyhrál, aby otočil dvakrát po sobě, v semifinále i ve finále skóre 2:4 po singlech. To opravdu vyvolalo velký poprask a také obdiv," vysvětluje David Novák.

Trimbach v něm získal skutečnou oporu. Ze sedmi zápasů ve dvouhře jich Novák vyhrál pět. Jeden ztratil z mečbolu a ve druhém případě se zranil. Se svými partnery ovládl všech šest deblů! Přitom byl v týmu bažantem a s nadsázkou řečeno, nosil kolegům rakety…

„Za Trimbach jsem hrál prvním rokem. Před tím jsem působil šest let ve Sportingu Bern. Jelikož se mi v posledních letech dařilo ve všech evropských ligách, tak byl o moji osobu poměrně zájem. Určitě napomohlo i to, že v klubu už loni působil můj kamarád Martin Vacek.

Ano, významnou roli v tažení za triumfem sehrál i Vacek, který ve Švýcarsku trénuje. Oba pardubičtí hráči se tak postarali nejenom o senzaci ve švýcarské superlize, ale vzorně reprezentovali český tenis a město Pardubice.