Nevíte, co s penězi a jste fanoušky pardubického basketbalu? Tak to jste přesně ti, které hledají… Samozřejmě, že se jedná o nadsázku, nicméně pomohli byste zacelit jednu sportovní díru. Díru, kterou může vyplnit evropský pohár. Pro Pardubice je to příležitost ještě se více zviditelnit. A letos je ten nejpříhodnější čas.

TO SE NEMUSÍ OPAKOVAT

V tomto roce se naskýtá neopakovatelná možnost naskočit do evropských pohárů. FIBA se totiž rozhodla reorganizovat své soutěže. Od sezony 2016/17 startuje basketbalová Liga mistrů. Česká republika má právo vyslat do ní svého mistra. No a díky koeficientu naší země se uvolní jedno místo i pro FIBA European Cup.

„Právě tento pohár bychom chtěli hrát my. Ba co více, rádi bychom ho drželi dlouhodobě. Je to velké téma pro vedení našeho klubu v červnu. Jestli seženeme, či neseženeme finance pro tuto mezinárodní konfrontaci. Ze sportovního hlediska ji potřebujeme.
Byl by to plus pro mladé hráče, kteří vlastně tvoří polovinu našeho kádru. Zatím máme podporu Pardubického kraje a jednáme s městem. Hledáme silné regionální partnery, abychom mohli na konci června udělat konečný verdikt. Plně si ale uvědomujeme, že fiskální disciplína klubu musí být na prvním místě," tlumočí většinový názor generální manažer BK JIP Pardubice Martin Marek.

„Hrát evropský pohár, to by byl poslední krok, co se týče potenciálu našeho klubu. Proto vysíláme signály na různé strany, aby se nám záměr a přání splnily. Není to plácnutí do vody na jednu sezonu. Rádi bychom, aby se evropský pohár opravdu stal součástí delšího horizontu. Pokud se nám to nepodaří takto nastavit a nevycítíme podporu se všech stran, jednoznačně se nikam nepřihlásíme. A dál se budeme soustředit na to, co děláme kvalitně. Zkrátka už nepůjdeme do rizika," podotýká předseda představenstva pardubického klubu Pavel Stara.

DVĚ LIGOVÉ VARIANTY

S tím souvisí formát české nejvyšší soutěže, kterou je Kooperativa NBL, pro příští ročník. Tedy kolik bude zápasů? Kdy začne sezona?

„V Praze bude 16.6. zasedat Asociace ligových klubů, kde se bude jednat o podobě soutěže jednat. Ve hře jsou dva návrhy. Buď se v základní části udrží čtyřkolový systém, nebo se vrátíme ke dvoukolovému a nadstavbě ve skupinách A1, A2. S tím, že by první dva celky z horší skupiny postoupily do play off. Zbylé kluby by hrály play out a navazovalo by to na baráž. Oba dva modely mají stejný návrh pro vyřazovací boje. Nevylučuje se zatraktivnění play off v tom smyslu, že čtvrtfinálová i semifinálová série by byla na čtyři vítězné zápasy. No a utkání o třetí místo a finále by se hrála formou tzv. Superfinále. Tedy jednoho zápasu na neutrální půdě," objasňuje Martin Marek.

„Formát čtyřkolové základní části byl zafixován na tři roky, letos skončil. Má opci, takže by mohl ještě v nové sezoně pokračovat. Nicméně v soutěžním ročníku 2017/18 už by to stejně nešlo. FIBA totiž připravuje reprezentační bloky v průběhu celé sezony a nejen přes léto. Ubudou tak termíny pro ligové zápasy. Myšlenku zrychlit play off a porvat se o to, být součástí finále či utkání o bronz na jeden zápas podporujeme. Vnímáme hlasy partnerů a fanoušků. že v současné hegemonii Nymburku, liga ztrácí na atraktivitě. Nikdo nemůže nutit Nymburk, aby netvořil rozpočet pro evropský pohár, ovšem národní ligu musí hrát. V jednom zápase, lze jakéhokoliv soupeře nachytat na švestkách. Pokud se bude hrát na neutrální půdě, mělo by to v současném rozpoložení sil logiku. Samozřejmě, kdyby soutěž měla šest vyrovnaných týmů, bylo by škoda nehrát finále na domácí palubovce," míní Stara.

Pardubice v nové sezoně od A do W
Trenéři

V nové sezoně nadále povedou BK JIP Pardubice americký kouč Levell Sanders a jeho český kolega Tomáš Bartošek.
Střední rozehrávač
Klub prodloužil o rok smlouvu s Lambem Autreym. Tento hráč od poloviny základní části oživil pardubickou hru a novému týmu velmi pomohl. Na stejné pozici vedení využilo klubovou opci na Viktora Půlpána. Zůstává tak i pro příští sezonu.
Koncový rozehrávač
Dál zůstává Josef Potoček, který by si zásluhou svého útočného potenciálu měl říct o větší minutáž. To samé platí o Josefu Příhonském, který se ale v posledním utkání zranil a jeho rekonvalescence bude delší. A do třetice beze změny – Lukáš Kotas. Nicméně na této pozici by management rád tým posílil a přivedl ještě jednoho ofenzivně laděného hráče.
Vyšší křídlo
O dva roky prodloužil smlouvu Dušan Pandula. Jeden z lídrů týmu naplňuje svá slova, že chce zůstat v Pardubicích déle. Pětiletý kontrakt podepsal David Škranc. Mládežnický reprezentant, který má velký potenciál pro mezinárodní basketbal.
Pivot s větší pohyblivostí
Zůstává také Radek Nečas, kterému běží druhý rok smlouvy. Dále klub využil opci na Tomáše Šoukala, který je momentálně také dlouhodobě zraněný. Nabídku na další působení obdržel Joseph Wall. Obě strany nyní mezi sebou intenzivně jednají.
Klasický pivot
V Pardubicích pokračuje Kamil Švrdlík. Atletický typ hráče, který se může ještě vyvíjet a dále zlepšovat. Klub využil opci na Ondřeje Kohouta, kterému se na východě Čech smůla v podobě zranění lepila na paty. Je to mladý hráč, který má ještě celou kariéru před sebou. Mladíci Martin Roub a Karel Formánek budou připraveni zaskočit v případě problémů s kádrem.