Skvělý zápas odehrál Litevec Andrius Šležas, který zaznamenal jednadvacet bodů. Pardubický Maurice Hampton sice ještě o dva body více, jeho týmu to ale nebylo nic platné.

První poločas nabídl vyrovnaný souboj dvou ambiciózních týmů české nejvyšší basketbalové soutěže. Obě družstva se střídala ve vedení, ale ani jedno se do výraznějšího trháku nedostalo. „Oba týmy měly vlažný start do utkání. Bylo to takové oťukávání,“ poznamenal domácí kouč Peter Bálint.

V prostějovském dresu v úvodu zápasu zářil Yemi Nicholson, který si pod košem získal velký respekt soupeřů. Orlům dělal největší problémy pardubický Hampton, který se nebál vystřelit z jakékoliv vzdálenosti.

Orli se o mírné vedení připravili špatným výkonem v koncovce druhé čtvrtiny, kdy ztratili v útoku příliš mnoho míčů. Toho dokázala Východočeská Beksa využít a první poločas vyhrála rozdílem jednoho bodu.

Třetí čtvrtina se ale Orlům vyvedla stejně jako v posledním zápase v Děčíně. Vše odstartoval trojkou Jaroslav Prášil, kterého napodobil Šležas. Náskok Orlů rychle rostl a zastavil se až na třinácti bodech. Hru výborně dirigoval Eugene Lawrence, který sice nezaznamenal žádný bod, ale měl šest asistencí.

Do konce třetí desetiminutovky se Pardubice zvedly a po trefách Hamptona a trojce Pavla Miloše snížily na 58:51. Na začátku poslední části hosty přibrzdil nesportovní faul, přesto Beksa stále stahovala prostějovské vedení.

Derek Wrihgt snížil na rozdíl dvou bodů a schylovalo se k tradičnímu dramatu. Misky vah na prostějovskou stranu otočil do té doby nevýrazný David Marek, který vstřelil dvě klíčové trojky.

„Jeho dvě těžké trojky hodně ovlivnily zápas. Když Marek zvedal tu první trojku, tak jsem si říkal, že je to dobře. Ale jen do té doby, než míč propadl síťkou,“ usmál se pardubický trenér Jan Slowiak.

Orli se rázem od soupeře odpoutali a zápas dotáhli do vítězného konce.

„Soupeř vyhrál zaslouženě, byl lepší hlavně ve druhé půli. Prostějov se v klíčových momentech dokázal opřít o těžké střely. My jsme měli útok příliš zaměřený na Hamptona a jeho střeleckou potenci,“ krčil rameny Slowiak.

Kouč Orlů Bálit byl stejně jako po utkání v Děčíně velmi spokojen.

„Ve druhém poločase jsme byli v útoku o něco lepší než soupeř. Začali jsme pohybovat lépe míčem a začali hledat střelce. Pod košem jsme využívali výškovou nerovnováhu a z toho pramenily naše koše,“ hledal klíčové rozdíly Bálint. „Byl to kolektivní výkon, všichni, co byli na hřišti, předvedli dobrý a zodpovědný výkon.

BK Prostějov – BK JIP Pardubice 84:74 (20:17, 34:35, 58:51)

Body: Šležas 21, Prášil 15, Marek 11, Veikalas 10, Landry 8, Nicholson 8, Hyzy 6, Dokoupil 5 – Hampton 23, Arnold 15, Sýkora a Marek 7, Miloš a Pospíšil 6, Kraus a Wright 5.

Střelba za 2 body: 39/23 – 51/21. Střelba za 3 body: 15/5 – 15/7. Trestné hody: 25/23 – 17/11. Doskoky: 22:34. Rozhodčí: Paulík, Vondráček, Holubek. Hráč zápasu: Andrius Šležas.

Miroslav Mazal