Dvakrát za sebou se český národní tým na mistrovství světa v inline hokeji do bojů o medaile neprobojoval.

Doma v Pardubicích bude ale sebevědomý. V roce 2011 tady  vybojoval svoje první a poslední zlato. „Kdybychom  nevěřili, že jsme něčeho takového znovu schopni, ani sem nejezdíme," říká trenér českého týmu  PETR HEMSKÝ.
V generálce na šampionát se jeho celek utkal třikrát s Maďarskem, dvakrát vyhrál, jednou padl. Ale tyhle zápasy byly hlavně o testování. „Na našem herním projevu je potřeba ještě pracovat, navíc jsme nebyli kompletní," vypočítává kouč, který před třemi lety dovedl Česko ke zlatu.

Cítíte předstartovní horečku?
Pro nás je hlavně důležité, že už mistrovství konečně pomalu začíná. Pořád stále nejsme kompletní, chybí nám brankář Salfický, dále Buchtele, kterému jsem ještě povolil trénovat ve Spartě a pak nám scházejí Šebek a Šimo, kteří dohrávají ligové finále ve Francii. Máme tady hráče, co je dovedou nahradit, ale je pravda, že tihle čtyři jsou  docela klíčoví a potřebovali bychom si třeba sehrávat přesilovky. Ale takový je život.

Kdy budete mít tým komplet?
Je klidně možné, že někdo nestihne nedělní zápas, uvidíme.

Před třemi lety se vám v Pardubicích povedl zázrak, slavili jste první titul mistrů světa. Je reálné teď  podobný úspěch zopakovat?
Kdybychom tomu nevěřili, ani sem nejezdíme. Je pravda, že před třemi lety jsme měli úplně jiný mančaft, byli tady hráči, co jsou na světové úrovni. Neříkám, že tihle nejsou, ale tým je zkrátka jiný a záleží, jak si všechno sedne. Důležité i bude, s čím jsem dorazí soupeři.

Už je mapujete?
V Pardubicích jsem viděl na tréninku Finy, mají tam hodně hráčů, co inline hrají  několik let. Tohle bude podle mého soudu hodně kvalitní tým. Na Ameriku se podívám v sobotu, ta tady má trénovat někdy 
v sedm večer. Švédi půjdou 
v Pardubicích až rovnou do zápasu. O skutečné síle týmů nám napoví až začátek turnaje.

V roce 2011 byl velkou českou hvězdou obrovitý gólman 
Roman Handl, specialista na inline hokej. Může ho Dušan Salfický zastoupit?
Roman tady není, to je fakt, skončil s aktivní činností a my máme teď Dušana. On je hodně dobrý gólman. Věřím mu.

Ale přiznal, že inline pár let nechytal…
Jenže si teď  zahrál extraligu za Pardubice a zápas od zápasu se lepšil. Mám za to, že jeho zkušenost a dobrá nálada do kabiny, budou pro nás velkými plusy. V bráně budeme mít znovu sílu.

Myslíte, že i kvůli němu může na finálové boje dorazit kolem šesti tisíc fanoušků jako při minulém MS v Pardubicích?
Hlavně si myslím, že lidi přijdou, protože nic jiného teď v Pardubicích není a my se jim budeme snažit nabídnout ten nejlepší výkon. Navíc nám hraje do noty i počasí, nikdo neodjede za vodou… Věřím, že se přijdou podívat na Salfu a rozloučit se s ním, ale určitě budou zvědavi i na jiné hráče.

Třeba na Jana Buchteleho?
Třeba, dlouho hrál v Pardubicích. Navíc bude zajímavé sledovat i specialisty na inline hokej, Šebek a Šímo ho hrají celý rok ve Francii, mohou být na ploše celý rok, což by mělo být také znát. A třeba ještě vytáhneme z rukávu nějaké eso…

Jednáte ještě o nějaké hokejové posile?
Nechte se překvapit (usměje se).

Zajímavosti na MS
Maďarsko povede za postupem do elitní skupiny český trenér 
Miroslav Vybíral, který „v civilu" pracuje jako hlavní kouč pardubického staršího dorostu. Na šampionátu se představí hlavně borci, co mají zkušenosti s ledním hokejem, Balázs Ladányi zemi reprezentoval na devatenácti světových šampionátech.
Finsko postaví do branky Sasu Hoviho, který hájil v české hokejové extralize branky Brna a Vsetína. 
Poslední sezonu odchytal za Znojmo v EBEL lize.
Švédsko mezi lety 2005 – 2009 dominovalo, z pěti šampionátů vyhrálo čtyři a vždy bylo ve finále. Pak ale nastalo hluché období a o zlato si zahrálo až vloni proti USA, další velmoci. V Pardubicích bude hladové.