Ten letošní se konal v Doksech a pardubičtí závodníci si z něj přivezli dva cenné kovy, dvě „brambory" a dalších šest umístění v desítce nejlepších.

„Nejtěžší pro mě bylo neusnout, zůstat svěží a nebýt líná se pořádně rozběhat. Startovat mezi posledními o půl dvanácté v noci nebylo příjemné," svěřuje se mladší dorostenka Jana Peterová, která si na 4,4 km dlouhé trati po vyrovnaném výkonu bez větších chyb doběhla pro stříbro. Sama takový výsledek nečekala.

„Celý týden jsem bojovala s nachlazením," vysvětluje patnáctiletá závodnice, jež doufá, že na svůj medailový výsledek naváže i na dalších letošních šampionátech.

V plochém, dobře průběžném terénu se sítí cest a průseků a s občasnými terénními a porostovými detaily se dařilo i juniorce Simoně Chládkové, která na 5,6 kilometru dlouhé trati doběhla třetí.
„Ač je noční trochu nevyzpytatelný závod, medaili jsem čekala. Přeci jen jsem obhajovala zlato a bronz z předchozích let," prozrazuje třetí v pořadí.

„Terén byl velmi rychlý. Problém mi ale trochu dělalo měřítko mapy. Normálně se noční běhají na „desítce" (mapa v měřítku 1:10 000 – pozn. red.), letos se ale běželo na „patnáctce". Těžké také bylo udržet tempo až do konce závodu," dodává Chládková.
Její klubová kolegyně Petra Hančová skončila místo za ní.

Další „bramboru" do sbírky OK Lokomotiva přidala starší dorostenka Anna Kopecká.

Vyrovnaně běžela na 12,1 km trati pětice pardubických mužů. Matěj Kamenický obsadil sedmé místo, Tomášové Kubelka a Udržal devátou a desátou příčku, Petr Zvěřina skončil dvanáctý a Radek Nožka třináctý. Mezi ženami doběhla Pavla Horová desátá. Do desítky nejlepších se v kategorii mladších dorostenců probojovala také dvojčata Václav (šestý) a Martin (devátý) Roudní.