Školní rok 2013/14
Nejlepší sportovci – jednotlivci
Miroslav Jech, Tomáš Chlupáč, David Král (vš. veslování), Ondřej Kopecký, Adéla Korečková, Tomáš Kroupa, Michal Říha, David Sklenář (vš. atletika), Jan Macháň (šachy), Jakub Mlčoch (kanoistika), Andrea Pokorná (sportovní lezení), Jan Shejbal (fotbal), Michal Vavrinec (taekwondo), Veronika Vlkovská (tenis)

Nejlepší sportovci – kolektivy
Vojtěch Nalevanko, Viktor Půlpán,
Tomáš Šoukal, Jiří Šoula, Martin Peterka (všichni basketbal)
Nejlepší sportovci – studenti
Eva Kozáková, František Moláček (oba fotbal), Lenka Kučerová (atletika) Veronika Vlkovská (tenis) vš. průměr 1.00, Renata Nováková (plavání), 1,14

Etna, Vesuv, Stromboli, Popocatépetl a dalších asi pět stovek činných sopek… Tedy přírodních útvarů, se kterými se na území naší republiky již nesetkáte. My si však jejich aktivitu vypůjčíme jako synonymum pro Sportovní gymnázium Pardubice. Tuto střední školu sice „neproslavilo" valící se žhavé magma, ale síla talentů, které chrlí na povrch, je srovnatelná s explozemi světových vulkánů. Samozřejmě řečeno s notnou dávkou nadsázky. Děje se tak již třicet let.

Tradicí této specifické střední školy je vyhlašování nejlepších sportovců ale také nejpilnějších studentů. Letos za školní rok 2013/14. Absolutní jedničkou se stal veslař Miroslav Jech, který rozšířil řady mistrů světa.
Sbírka studentů sportovního gymnázia (15 až 19 let) aktuálně čítá sedm zlatých medailistů, dvanáct držitelů stříbrného kovu a dvaatřicet majitelů bronzu z mládežnických MS či ME. Když už brouzdáme ve statistikách, je nutné připomenout, že škola se může pochlubit osmnácti olympioniky, kteří vybojovali sedm medailí z největší sportovní váhou (3 – 2 – 2). Na MS i ME dospělých si její absolventi či aktivní studenti pověsili na krk hned 56 medailí (12 – 26 – 18). A to při účasti sedmdesáti borců.

Po erupci těchto čísel se lze jen divit hollywoodským tvůrcům, že pro své akční filmy vymýšlejí nějaké nadlidi či univerzální vojáky… Navíc by si ušetřili šílené honoráře, protože studenti a potažmo také absolventi pardubického „sporťáku" jsou zvyklí pracovat ve skromných podmínkách. Na své by si přišli milovníci všech žánrů a „gympláci" by mohli ztvárnit prakticky všechny lepší profese.

Neboť. Sportování je sice hlavním krédem školy, ovšem stejně tak tu kladou důraz na učení. Úspěšní maturanti si pak mohou vybrat. Buď zasvětí celý svůj život sportu bez dalšího vzdělání, sportovní dráhu opustí a vrhnou všechny své síly na studium, nebo obě sféry skloubí. Proto není divu, že se před jmény bývalých členů rodiny sportovního gymnázia setkáte s tituly MUDr., JUDr., PhDr., RNDr., Ing. a dalšími. Raritou je také počin bývalého studenta Milana Semana. Ten jako člen mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní získal loni Nobelovu cenu míru!

Cenné kovy na domácích i zahraničních vrcholech v individuálních o kolektivních sportech nezískávali jen současní studenti (viz rámeček), ale také ti bývalí.

„Jan Bárta jel hned v úvodní etapě letošní Tour de France, která končila před Buckinghamským palácem, v úniku a byl dostižen až šest kilometrů před cílem. Byl také třetí v nejsledovanější časovce, která rozhodovala o celkovém vítězi tohoto podniku. Devátou příčkou na MS v časovce potvrdil, že patří k absolutní světové špičce v této disciplíně," zmiňuje cyklistické úspěchy nový ředitel gymnázia Radim Novák a přechází k dalším sportům.

„Anna Kožíšková pod dívčím jménem Adamová ukořistila dvě medaile na MS v kanoistice – maraton. Katka Bartoňová a Petra Kulichová reprezentovaly na nedávném MS v basketbalu. Obě patřily nejlepším hráčkám týmu. Naši hokejoví absolventi Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Robert Kousal a Jan Buchtele byli výrazně vidět po celou sezonu a dostali se až do závěrečné přípravy na MS. Toho se nakonec zúčastnil už zkušený Jan Kolář a byl hodnocen jako jeden z nejlepších obránců. Až do finále KHL se probil Jakub Nakládal v dresu Lva Praha. A obrovskou motivací pro naše hokejisty je podpis smlouvy Tomáše Noska s týmem NHL Detroit Red Wings," vypočítal Radim Novák.

Přes úspěchy na sportovním poli dosáhlo gymnázium velkého vítězství na diplomatické půdě. Při loňském vyhlašování panovaly obavy o budoucnost školy. Vrabci na pardubických střechách si štěbetali o sloučení s jinou. Rok se s rokem sešel a všechno je jinak. Nejenže „sporťák" zůstane solitérem, postupně se mu dostane nového kabátu v podobě rekonstrukce…