Blíží se konec funkčního období některých členů představenstva a dozorčí rady Dostihového spolku, který provozuje pardubické dostihové závodiště, a tak je čas bilancovat.

Společnost, jež pořádá mimo jiné i jeden z nejslavnějších dostihů planety – Velkou pardubickou, se nedávno potýkala s finančními problémy, teď je už ale podle jejího současného vedení stabilní firmou s dobrými výsledky.
Poslední tři roky hospodaří v kladných číslech a pozitivně se dívá i do budoucnosti.

Hospodaření už je prý dnes v pořádku

Společnosti se podařilo během uplynulých tří let úspěšně přijmout stabilizační opatření, snížit provozní náklady a zvýšit výnosy z prodeje reklamy. „Dneska jsme provozně normálně fungující firma. Současné vedení Dostihového spolku dalo hospodaření do pořádku a věříme, že noví členové představenstva a dozorčí rady budou v tomto trendu pokračovat. Zatím máme signály, že jim na rozvoji společnosti a závodiště záleží," tvrdí místopředseda představenstva a současně ředitel pardubického Dostihového spolku Michael Skalický.

K částečné obměně představenstva a dozorčí rady by mělo dojít na jednání valné hromady, která se uskuteční 5. března. Kandidátem do dozorčí rady je její dosavadní předseda, profesí ekonom a daňový poradce Petr Beneš, který se hospodařením Dostihového spolku několik let intenzivně zabývá.

Rok 2014? To byl 
třetí rok v zisku

„Rok 2014 byl už třetím rokem, kdy jsme byli v zisku. Vytváříme účetní rezervy, abychom byli připraveni na případné daňové doměrky za období 2009 až 2011. Úkolem pro budoucí vedení také je postupně se vyrovnávat s kumulovanou ztrátou z období do roku 2011. Současnému vedení se podařilo účetnictví srovnat, auditor se k němu vyjadřuje bez výhrad. Důležité také je, že se daří řádně splácet půjčku od majoritního akcionáře, tedy města Pardubice," připomíná Petr Beneš.

Stále rostoucí počet diváků na závodišti

Ke kladným hospodářským výsledkům napomáhá také stále vzrůstající počet diváků a prodaných vstupenek při dostihových dnech, tahounem je samozřejmě Velká pardubická s Českou pojišťovnou. Loňský ročník navštívilo na 30 tisíc diváků, další milion a čtvrt ji sledoval v České televizi i na zahraničních kanálech Racing UK a DIGI Sport.

Dobrou návštěvnost mají i mítinky s vrcholem v podobě kvalifikace, zájem stoupá také o „nedostihové" akce.
Například na výstavu Koně v akci přišlo na šest tisíc návštěvníků.

Co chystá spolek 
na letošní sezonu?

Pro letošní sezonu Dostihový spolek připravil opět deset dostihových mítinků, termínovou listinu doplňují i závody spřežení či všestrannosti – včetně Mistrovství České republiky družstev, parkury, výstava Koně v akci i některé zajímavé novinky.
Na závodiště se například vrací atletický kros nebo třeba Hubertova jízda spolupořádaná s jízdní jednotkou Městské policie.

„Velká pardubická skončí," tvrdí Petráň

Nejslavnější překážkový dostih v České republice – Velkou pardubickou – čeká maximálně deset ročníků. To je názor bývalého předsedy představenstva Dostihového spolku MIROSLAVA PETRÁNĚ (na archivním snímku). Důvod? Chybí prý větší spolupráce se zahraničím.

„Už před pětadvaceti lety, kdy jsem s prací kolem koní začínal, jsem vnímal, že překážkové dostihy jsou ohrožený druh. Dnešní vývoj sleduji s hlubokým znepokojením. Klesá počet dostihů v Evropě i České republice. U nás pak klesá počet jezdců, dostihových stájí i závodišť," vysvětlil Miroslav Petráň.

Podle bývalého poslance tyto faktory ohrožují budoucnost překážkových dostihů a tím i Velké pardubické. „To, že se v Dostihovém spolku za poslední čtyři roky vystřídali čtyři ředitelé a čtyři předsedové představenstva, aniž by někteří z nich o dostihovém a jezdeckém provozu cokoli věděli, pak zlepšení tohoto stavu určitě nepomáhá," podotkl Miroslav Petráň.

Pardubický architekt a politik vidí jedinou šanci na záchranu slavného dostihu ve spolupráci se zahraničními partnery.
„Už před dvaceti lety bylo zřetelné, že jedinou záchranou pro nás je to, čemu se říká globalizace. Konkrétně jasná snaha zařadit se do dostihového kalendáře tří nejvyspělejších zemí, kterými jsou Velké Británie, Francie a Irsko. Přesto se stále setkávám s nesmyslným tvrzením, že zahraniční vztahy vlastně nepotřebujeme," dodal Petráň, který je například velkým kritikem faktu, že na Velké pardubické nestartují téměř žádní zahraniční koně.

„Kontakt se zahraničím chybí, ale zánik Velké nehrozí," míní Váňa

Hrozí Velké pardubické opravdu zánik? Bývalý předseda představenstva Dostihového spolku (DS) Pardubice Miroslav Petráň si to myslí a dává to do souvislosti s malou kooperací se zahraničními partnery.
Více zahraničních koní chybí na Velké pardubické i legendárnímu žokejovi Josefu Váňovi.

„Musím dát panu Petráňovi za pravdu, spolupráce se zahraničím chybí. Asi nehrozí přímo zánik Velké pardubické, ale bez zahraniční účasti ztrácí tento dostih na náboji," uvedl pro Deník osminásobný vítěz nejslavnějšího překážkového dostihu u nás.

Podle legendárního žokeje by mělo současné vedení Dostihového spolku využít kontaktů, které se zahraničím má právě Miroslav Petráň. „Jsem přesvědčen, že by bylo škoda jeho známostí a zkušeností, které získal díky Crystal Cupu, nevyužít," poznamenal Josef Váňa. Jinak ale populární žokej současné vedení pardubického závodiště chválí.

„Díky řediteli Michaelu Skalickému a správci dráhy Jiřímu Jandovi se začala situace na pardubickém dostihovém závodišti stabilizovat. Karty jsou rozdány, teď bude záležet na nových pardubických zastupitelích, co vymyslí," dodal Josef Váňa.
S posledním ročníkem Velké pardubické bylo ovšem vedení DS velmi spokojené. Do cíle se dostal nezvykle vysoký počet koní a hlavně se prý podařilo zlomit divácký rekord.

„Už v roce 2013 jsme byli s návštěvností velmi spokojeni, loňská čísla to však ještě překonala. Věřím, že si diváci atmosféru dostihů užili, i když byl areál zaplněn do posledního místečka," řekl ředitel pardubického Dostihového spolku Michael Skalický.
Nedávno začal předprodej na letošní 125. ročník Velké pardubické. „V loňském roce jsme měli vstupenky na tribuny vyprodány už koncem prázdnin, v den startu Velké pardubické jsme mohli nabídnout jen pár posledních lístků na stání. Pokud si tedy letošní ročník nechcete nechat ujít, kupte si vstupenky už nyní," vyzval dostihové fanoušky Michael Skalický.

Velká pardubická se poběží 11. října a ceny vstupenek jsou v předprodeji výrazně levnější. Na stání lze tak třeba do konce dubna sehnat lístek za 99 korun. „Cena vstupenek na tribuny se pohybuje od 200 korun až do 3600 korun podle umístění a komfortu tribuny," upřesnila mluvčí závodiště Kateřina Nohavová.