Pardubičtí basketbalisté se mají svým příznivcům za co omlouvat. Neudrželi si totiž krajský trůn, kam se po víkendu usadily Svitavy. Žáhu si chtějí zchladit na Prostějovu. A los jim nemohl postavit do cesty lepšího soupeře. Orlům se totiž v letošní sezoně absolutně nedaří. Svitavští, ti jsou po sobotním parádním představení na koni, alespoň  po sportovní stránce. Do Ostravy, které se vstup do nové sezony náramně povedl, mohou cestovat s čistou hlavou a v pozici outsidera, které se ovšem už jednou úspěšně vzepřeli. Dokážou to znovu?

ST 18.00: BK JIP Pardubice (7. místo, 7 bodů) – BK Prostějov (12. místo, 6 bodů). Hraje se v ČEZ Areně.
Hodně dobře známý. Pardubice s Prostějovem v loňské sezoně sváděly bitvy jak v Mattonce tak v Eurochalenge Cupu. Prakticky pokaždé se jednalo o vyrovnané bitvy.  To ale ještě oba celky hrály v popředí tabulky. Jenže Beksa po prohře ve Svitavách v tabulce klesla a Prostějov? Kapitola sama pro sebe. Hanáci z pěti dosavadních vystoupení porazili pouze Ústí nad Labem. Naposledy prohráli v Opavě. Oba týmy mají společnou věc. V letní přestávce jejich kádry hodně oslabily.  Podaří se svěřencům Jana Slowiaka ještě více dostat konkurenta pod psychickou deku?

„Každé vítězství je důležité, a zvlášť s Prostějovem. To by se cenilo dvojnásob. Právě výhru teď po nečekané prohře ve Svitavách nejvíce potřebujeme. Musíme si trošičku vyčistit hlavy a jít do toho naplno. Chceme potvrdit, že na palubovce krajského rivala to byl jen výpadek. Nechceme, aby se nám to stávalo opakovaně. Určitě ale zápas nebude jednoduchý," míní pardubický kapitán Zbyněk Pospíšil.
Ve svitavské hale na Střelnici byl jeho tým k nepoznání. Za soupeřem zaostával v nasazení, agresivitě, pohybu a hlavně touhou po vítězství.

„Já si myslím, že musíme hrát hlavně s chutí. Chce to běhat rychle dopředu, s tím, že víme, že můžeme střídat. Přeci jenom máme víc hráčů než Prostějov. Řekl bych, že bychom ho měli porazit právě na to, že je uběháme," má jasno Zbyněk Pospíšil.

ST 17:30: NH Ostrava (2. místo, 11 bodů) – Tuři Svitavy (10. místo, 7 bodů).
O Ostravě se už před startem Mattoni NBL mluvilo jako o možném černém koni soutěže a Nová Huť tyto prognózy naplňuje. Zatím prohrála jenom v Nymburku, a to po boji, jinak se na jejím kontě skví samá vítězství. Naplňují se tak slova svitavského trenéra Lubomíra Růžička. „Ostravu řadím do elitní čtyřky, protože před sezonou udělala opravdu dobré nákupy."

Tuři, kteří se ovšem s tímto logem a názvem budou muset rozloučit (je totiž vlastnictvím agentury, se kterou na začátku sezony ukončili spolupráci) mohou na severu Moravy opět jenom překvapit. Pokud ovšem zopakují skvělý kolektivní výkon, jaký předvedli s Pardubicemi, tak není dopředu nic vyloučeno. Novou tváří v týmu je Američan Douse, naposledy působící na Islandu.
„Myslím, že naše výkony jsou dobrou odpovědí na všechno zlé, co klub prožívá. Spousta lidí by se ve svitavském regionu měla zamyslet, do čeho budou dávat peníze," nezapomíná však Růžička na pokračující boj klubu o přežití.