Proč nepřijet? Těch důvodů je vždy více. Pořadatelé Czech Open už jsou zvyklí na to, že některý ze zájemců o Mezinárodní festival šachu a her nedostane víza, nebo se omluví z účasti kvůli finanční stránce. Ale před 27. ročníkem zažili úplně novou situaci. Kazaši se omluvili z obavy o svou bezpečnost.

OBAVA O BEZPEČNOST

Evropa se za poslední rok ocitla ve výhni teroristických útoků. Paříž, Brusel, Istanbul (i když ten je „pouze" vstupní branou na nejstarší kontinent). České republice se naštěstí takovéto krveprolití vyhýbá. Nicméně i na naší zemi, respektive na pořadatele Czech Open, měl jeden z šílených ataků dopad.

„Na konci června mně volali z Kazachstánu, že kvůli teroristickému útoku na letišti v Istanbulu ruší účast. Prý že teď není 
v Evropě bezpečno. Marně jsem se jim snažil vysvětlit, že Istanbul není jediná cesta, že mohou letět přes Moskvu. A, že u nás se, zaplaťpánbůh, nic neděje. A že jsme proti Kazachstánu daleko bezpečnější destinace," kroutí hlavou ředitel festivalu Jan Mazuch.

To Rusové mají jiné starosti. Nejsou sice přímo životu nebezpečné, přesto je velmi limitují. Zatímco v jiných zemích se dokázali z ekonomické krize vzpamatovat, ruský obr má finanční problémy. A šachisté to silně pociťují.

DRAMATICKÝ PROPAD

„Pokles počtu účastníků 
z Ruska je dramatický. Když to srovnám se situací před nějakými šesti lety, tak je to asi třetina. Hlavním ukazatelem je ekonomika, kdy rubl je vůči euru dvaapůlkrát dražší. Jinými slovy se jim všechno dvaapůlkrát prodražilo. Účast pro ně není úplně levná záležitost. Navíc se jim prodraží i cesta, když byly zrušeny přímé lety do Pardubic z Moskvy i Petrohradu," vysvětluje zástupce ředitele Petr Laušman.