Divácky atraktivní disciplína, koňské pólo, zavítá po dvou letech opět na pardubické dostihové závodiště. Stane se jednou z hlavních částí programu patnáctého ročníku výstavy Koně v akci, která se bude konat v sobotu 7. a neděli 8. září v pardubickém Synthesia Parku.

Počátky už před dvěma tisíci lety

Koňské pólo je často označováno za netradiční jezdeckou disciplínu, protože je pro řadu lidí velkou neznámou.  Opak je však pravdou.
Koňské pólo má ve světě velmi silnou tradici. Jeho počátky sahají do období před více než dvěma tisíci lety a do roku 1930 bylo pólo dokonce olympijskou disciplínou. Pro Českou republiku je to však stále ještě velmi mladý sport.
„V Čechách je koňské pólo velmi krátkou dobu, v podstatě posledních pět let, přestože se jedná o sport s dlouhou a velmi silnou tradicí po celém světě. Cílem našeho klubu, který nese oficiální název Gill Polo, je prolomit v lidech představu, že tato disciplína je v jezdeckém sportu netradiční," řekla Šárka Gill, která je nejen manželkou otce českého póla Naveeda Gilla, ale i aktivní a zapálenou hráčkou.

„Chceme lidi seznamovat s pólem jako se sportem, který můžou hrát třeba i děti. Naším velkým záměrem je získávat zájem českých hráčů, kteří by sestavili národní tým a reprezentovali tak zemi  v zahraničí," dodala Šárka Gill.
„Tato výstava vždy přiláká širokou veřejnost. Rádi bychom lidem ukázali, jaké pólo skutečně je. Snažíme se, aby bylo pólo vnímáno jako rovnocenný sport dostihům, parkurům nebo jiným jezdeckým disciplínám. A při takové události, jako jsou Koně v akci, máme úžasnou příležitost toto lidem zprostředkovat," vysvětlila Šárka Gill, proč chce Gill Polo, jehož tréninková základna sídlí v Ostrově u Chlumce nad Cidlinou, představit divákům právě při výstavě Koně v akci.

Koně musí být rychlí i vyrovnaní

Návštěvníci výstavy budou moci vidět pravé argentinské pólo pony, kteří budu předvedeni v chovatelské přehlídce.
„Chceme lidi seznámit s jejich jedinečným charakterem a ukážeme, že i plnokrevníci mohou být koně vhodní pro úplné začátečníky nebo malé děti," řekla Šárka Gill.
„Naši koně musí být velmi rychlí, obratní, zároveň však vyrovnaní, a především je hra musí bavit. To bychom lidem chtěli zprostředkovat při přehlídce plnokrevníků a jejich využití ve sportu. A protože v pólu využíváme právě plnokrevníky, rádi bychom se zúčastnili nedělních dostihů různých plemen. Diváky chceme seznámit s výstrojí koně i hráče a s pravidly póla. A jako hlavní bod našeho dvoudenního vystoupení bude komentované exhibiční utkání, kdy diváci uvidí dva dvoučlenné týmy ve složení Eliáš Gill (11 let), který je nejmladší český hráč póla, se svým otcem a zakladatelem českého póla Naveedem Gillem. Proti nim nastoupím já a Chantal Strobel z Německa," zmínila bývalá parkurová a drezurní jezdkyně, nyní milovnice a hráčka póla.

„Jsme rádi, že se sem můžeme vrátit"

„Pro nás je to samozřejmě velká událost a jsme velmi rádi, že se můžeme po dvou letech opět vrátit na pardubické dostihové závodiště, které má věhlas po celém světě. A jsme poctěni, že můžeme být součástí tradice, kterou Koně v akci bezesporu mají," dodala Šárka Gill. 

Karolína Frýdová