Pohřebačka – Ta jede! Po patnácté příčce v závodě na pětadvacet kilometrů na mistrovství světa v Kazani a pouhých šest dní po úspěšné obhajobě titulu mistryně republiky na dvacítce si pardubická dálková plavkyně Lenka Štěrbová odskočila o parádní úspěch do Chorvatska. Na jubilejním 40. ročníku legendárního Faros maratonu, který se každoročně koná u ostrova Hvar, brala stříbrnou medaili!

Vítězkou populárního mořského maratónu se v konkurenci 34 plavců ze 16 zemí podle očekávání stali obhájce prvenství, na nedávném světovém šampionátu dvakrát bronzový Ital Mateo Furlan a vycházející hvězda z Tatarstánu, mistryně Ruska na na 25 kilometrů Aygul Sagirova.

Slunečné počasí, teplota vody atakující hranici 27 stupňů a občasné závany svěžího větru vzdouvajícího dlouhé, táhlé vlny, tvořilo kulisu vyhledávaného maratonu. Ten podle tradice začíná a končí před radnicí v rybářském přístavu malebného městečka Stari Grad. Lenka Štěrbová zde startovala již potřetí a cenné zkušenosti získané v předcházejících dvou ročnících tentokrát beze zbytku využila.

Závod žen se vyvíjel následovně. Sagirova se téměř doslova na zádech nejlepších mužů vyvezla ve vedoucí skupince a náskok získaný v první polovině trati ji stačil k jasnému vítězství. Naopak další z favoritek Němka Ines Hahn, která vloni se Štěrbovou finišovala o třetí příčku, po startu zaváhala. Pak se celý zbytek závodu marně pokoušela dohnat soupeřky bojující o medailové pozice. Pardubická plavkyně se v první polovině závodu přetahovala s Ruskou Alexandrou Sokolovou. Po obrátce však vystupňovala tempo a čtyři kilometry před vjezdem do přístavu se od ruské soupeřky definitivně oddělila. Pomyslnou cílovou pásku proťala v čase 3:29,07 hod na skvělém druhém místě.

Její stříbrná příčka znamená jeden z nejlepších výsledků českého a vlastně i československého dálkového plavání na Faros maratonu.