Sportovní lukostřelbě je možné se věnovat celý život. Michal Krtička v oddíle Kentaur střílí z luku přes deset let.

Pracuje jako projektant. Dlouhé roky seděl u počítače a začal mít problémy 
s krční páteří.
Chodil na rehabilitace, ale ty mu příliš nepomáhaly.

„Kolega, který v Pardubicích zakládal lukostřelecký oddíl, mě nalákal s tím, že mi prý lukostřelba pomůže. Tak jsem to zkusil. Už dříve jsem střílel z pušky a bavilo mě to. Lukostřelba mě nadchla a vedu k ní i své dvě děti. Navíc mě díky ní už šest let nebolí záda," vysvětlil Michal Krtička.

LUKOSTŘELBA POSILUJE ROVNĚŽ ZÁDOVÉ SVALY

Hlavním pozitivním vlivem, který lukostřelba má, je právě nápravný tělocvik 
na záda. Skolióza páteře 
u dětí se do dvou nebo tří let zlepší.

„Neříkám, že se povede ji odstranit úplně, ale zdravotní stav se výrazně zlepší. Krční páteř se srovná téměř dokonale, takže není potom potřeba žádná rehabilitace," popsal z vlastní zkušenosti trenér mládeže.

Kromě posílení zádových svalů lukostřelba nabízí také relaxaci. „Člověk si vyčistí hlavu a naučí se soustředit," sdělil Michal Krtička.

Důležitá je také psychická odolnost a výborná koordinace těla a hlavy. „Pětadevadesát procent lukostřelby je v hlavě, technika tvoří zbylých pět procent. Ten, kdo dokáže ovládat své tělo, bude vždy střílet lépe než ten, kdo s tím válčí," nechal se slyšet trenér mládeže.

Lukostřelba navíc nedělá rámus a je legální střílet 
i doma na zahradě. „Luk patří mezi zbraně kategorie D. S těmi lze střílet všude tam, kde nezpůsobíte škodu na majetku nebo neohrozíte třetí osobu," zdůraznil Michal Krtička a dodal, že se ještě nikdy nesetkal s tím, že by se někdo bál toho, že má doma luk.

Lukostřelba je vhodná pro děti i dospělé. „Klasický scénář je, že rodiče přivedou dítě, které začne střílet. Rodič tam stojí a dívá se. Pak to nevydrží, půjčí si luk, že si také vystřelí a pak už střílí celá rodina," přiblížil 
s úsměvem Michal Krtička.
Pardubický oddíl Kentaur se zaměřuje hlavně na 3D lukostřelbu. To znamená střelbu na makety zvířat 
v životní velikosti rozmístěné ve volném terénu.

Oddíl má kolem padesátky členů, z nichž je pětadvacet dětského věku.

NA ZÁVODECH STŘÍLÍ LÉPE DÍVKY

Pro děti je nejlepší začít 
v deseti letech. Dříve není možné s dítětem cíleně trénovat, protože nemá plně rozvinutou koordinaci pohybu. Nepřevažuje ani jedno z pohlaví.

Chlapci střílí lépe na trénincích, ale na závodech mají lepší výsledky dívky.

„Dívky jsou bez diskusí psychicky odolnější. Chlapci na závodech většinou moc chtějí vyhrát. Jenže když příliš chtějí, přestanou se soustředit na techniku a sami na sebe. Dívky si to více užívají, umí se uvolnit a mají lepší výsledky," uvedl muž, který se sportovní lukostřelbě věnuje už přes deset let.

Střílet z luku mohou také nevidomí. Oddíl je učí střílet metodou Jiřího Mojžíška.

Ta spočívá v přímém spojení dolního okraje terče s velmi jednoduchými mířidly na luku střelce nylonovým vláknem. Sám střelec má mířidla i na bříškách prstů.

„Jsou to vlastně takové piny, které se po prstech pohybují podle toho, jak míří. Dokud pin není na správném místě, nevystřelí. Nevidomým to tak umožňuje mířit stejně přesně jako lidem, kteří vidí," dodal Michal Krtička.

Lukostřelbu je možné si zdarma vyzkoušet naposledy dnes od devíti do šestnácti hodin v zámeckém parkánu. Kateřina Koutná