Běžkyně s finským jménem Kristiina Mäki rozšířila českou výpravu pro halové mistrovství světa v americkém Portlandu a dařilo se i koulařce Janě Kárníkové.

Stalo se tak ve městě Athlone, které leží v centrální části Irska. Svěřenkyně Pavla Červinky a závodnice atletického oddílu doběhla do cíle svého běhu na 1500 m na pátém místě v čase 4:11,56 min. Jedná se o její absolutní osobní rekord. Navíc limit IAAF potřebný pro účast na šampionátu v Portlandu dokázala pokořit o vteřinu a půl. Pro Kristiinu je to další skvělý výkon a splnění velkého sportovního snu.

Splnění limitu se od ní úplně nečekalo. Možná jí pomohl fakt, že závod byl vyrovnaný.  

„Do závodu jsem šla bez jakéhokoliv očekávání. Mým hlavním cílem totiž bylo zaběhnout limit na trojce. A to se mi nepodařilo. Vůbec by mě nenapadlo, že se na halové mistrovství světa nominuji na patnáctce. Jsem přešťastná. Ze samotného závodu si moc nepamatuji, ale to se mi stává pokaždé, když běžím dobře," neskrývala radost česko – finská atletka Kristiina Mäki.

Nejlepší česká koulařka posledního desetiletí Jana Kárníková se letos opět usadila na čele českých tabulek.

A to hned ve dvou případech. Nejprve vylepšila své letošní maximum na 15,79 m v pražské Stromovce. Den na to startovala v Jablonci nad Nisou, kde ještě vylepšila svůj výkon na 16,02 m. Tímto výkonem vede české tabulky téměř o jeden metr.

„Každým závodem se postupně zlepšuji, takže průběh sezony hodnotím celkem dobře. Výkonnostně jsem sice trochu níž, než v loňském roce, ale vzhledem k možnostem v přípravě a drobným zdravotním problémům, to není nejhorší. Chci se připravit hlavně na letní sezonu," vysvětluje Jana Kárníková.

V polovině března se pro ni otevírá šance startovat na dalším evropském zimní vrhačském poháru. Ten se koná v Rumunsku.

Jana Kárníková