Tento odchovanec pardubické kopané hraje v současné době fotbal v Rakousku.

Co říkáte svému hattricku – nejlepší střelec Zimní halové ligy?

Na jednu stranu jsem rád, že mi to pořád střílí, ale cenu bych hned vyměnil  za celkové prvenství v turnaji. Kolektivní ocenění je pro mě důležitější než to individuální. Jako tým jsme také mohli být potřetí za sebou první, ale nestalo se. Moc mě to mrzí.

Za sedm ročníků Zimní halové ligy má Rotunda čtyři prvenství a tři druhá místa. Proč letos nedosáhla na nejvyšší příčku?

Protože jsme prospali a jen odchodili ve finále celý první poločas  s Aegonem. Soupeř nás za naši pasivitu potrestal a udržel i poločasové vedení. Ve druhé půli jsme byli jasně lepší a protivníka ve všech směrech přehrávali. Bohužel jsme neproměnili spoustu vyložených šancí, někdy nám ani potřebné štěstí a ztratili jsme ve finále vedení v poslední vteřině hry. Penalty jsou vždy loterií. Nehraje se na umělecký dojem, ale na góly. Proto jsme letos skončili až druzí.

Jak hodnotíte celkově tento tradiční zimní turnaj?

Celkově zimní ligu hodnotím velmi pozitivně a chtěl bych tímto pochválit  organizátory. V zimním období, které je pro každého fotbalistu velmi dlouhé, je tento „turnaj“ velmi příjemným zpestřením. A co do kvality, tak na Pardubicku nemá určitě konkurenci. Vyzkoušel jsme si i první ligu v Pamaku, ale ta je herní kvalitou níž. Ale nechci srovnávat, Pamako je dlouhodobější soutěž, tady v tělocvičně se hraje na větší branky, celkově je hra v v hale mnohem rychlejší a tím atraktivnější. Slabší tým si nemůže stoupnout před vlastní branku a jen odkopávat míče pryč, jako když se hraje na malé branky.

Můžete jako bývalý ligový futsalista a reprezentant zhodnotit a porovnat kvalitu hráčů a zápasů v Zimní halové lize a v I. lize futsalu?

Jak už jsem zmínil Zimní Mida Sport liga je kvalitní soutěž se spoustou  kvalitních fotbalistů, ale i futsalistů. Ale srovnávat se to s futsalovou ligou nebo reprezentací opravdu nedá. V lize futsalu je vše daleko rychlejší, hráč má méně času a prostoru něco udělat. Je to hodně o taktice a nacvičených akcích nebo standardních situacích. Tady se dá více improvizovat a je spousta času si dopředu rozmyslet , co s míčem provést. Je tu také větší prostor pro kombinaci a vyšperkování akcí až do branky. Není tady taková zodpovědnost a hráč může jít více do rizika. Ale to je dobře a soutěž je pak pestřejší jak pro hráče, tak pro přihlížející. Ve finále se hrál ale velmi kvalitní a rychlý futsal a v obou týmech nastoupilo deset hráčů, kteří působí v nejvyšší lize futsalu. Výběr nejlepších hráčů z těchto týmů by jistě hrál ve futsalové lize důstojnou roli.

Proslýchá se od pořadatelů, že zvažují vzhledem k nákladům o přerušení tradice Zimní halové ligy.

Ano tohle jsem také zaslechl, ale moc tomu nevěřím. Zimní Mida Sport liga má  už velkou tradici a popularitu. Každý rok se do ligy přihlásí ligy 16 až 20 týmů, které mají na soupisce až patnáct hráčů a to není málo. Je dobře, že pro spoustu fotbalových a futsalových nadšenců jsou tady soutěže jako Zimní liga nebo celoroční Pamako. Některé týmy by si ale měly uvědomit, že organizace takové soutěže je pro pořadatele časově i finančně velmi náročná a měly by si vážit toho, že taková soutěž tady každý rok od listopadu do ledna vůbec je. Mrzí mě proto za i za organizátory, že na finálový den, tedy vrcholu turnaje, dva týmy se nedostaví a soutěž tím pak trpí. Pokud bych měl něco pořadatelům poradit, tak určitě by bylo na místě, soutěž dlouhodobě avizovat, aby zájemcům informace o tomto turnaji nemohla uniknout a nespoléhali jen na účastníky z předešlých ročníků. Zájem by byl určitě větší. Také bych zachoval systém první a druhé ligy. Letos spojením obou lig byly patrné výkonnostní rozdíly a výsledky zápasů týmů ze špičky tabulky s celky ze suterénu byly hrozivé. Přesto věřím, že pořadatelé z Mida Sportu dají hlavy dohromady a v listopadu 2010 se opět všichni sejdeme u 8. ročníku Zimní halové ligy. Bez ní by byla v zimě nuda.

(ašo)