Druhá sezona v extralize a posun směrem nahoru. Hokejbalisté Autosklo H.A.K. Pardubice obsadili sedmou příčku. Po vynikajícím podzimu, kdy figurovali na čtvrté pozici byl ale jejich čtvrtfinálový konec mírným zklamáním. A také kouč JIŘÍ MAŠÍK je rozpolcený. Teď už se však těší na start nového ročníku v nejvyšší soutěži.

Pane trenére, co by dali někteří ostatní za sedmé místo. Jak ale vy hodnotíte uplynulou sezonu?
Těžké hodnocení. Je to tak napůl. Na podzim jsme hráli velmi dobře. Začalo to kvalitní letní přípravou. Na soustředění se dala do kupy neskutečná parta, která měla obrovskou chuť. Naše výkony celý podzim rostly a vygradovalo to zápasem v Hradci, který byl neuvěřitelný. Bohužel na jaře jsme na ně nenavázali, propadli se po základní části až na šesté místo a v play off vypadli hned ve čtvrtfinále.

Počkejte, vždyť jste nestačili na pozdějšího celkového vítěze. Takže o nějaké ostudě se nedá mluvit, nemyslíte?
Ale ano. Nicméně k našemu optimálnímu výkonu jsme se skoro ani v jednom utkání
nepřiblížili. Samozřejmě po loňském devátém místě je to mírný vzestup, ovšem s jarní částí jsem hodně nespokojený. Vyhodnocujeme příčiny. Každopádně příští rok se musíme výpadků vyvarovat.

Nejlepší hokejbal hráli „autoskláři" na podzim. Kam se na jaře vytratila vaše forma?
Musím přiznat, že jsem si nad tím dost lámal hlavu. Bylo složité přijít na to proč se tak děje, protože kluci nadále chodili trénovat v hojném počtu. Tréninky odmakali naplno, ale prostě tam něco chybělo. Těch důvodů je víc.

Můžete být konkrétní?
Jedna věc je ta, že někteří hráči co hráli zimní ligu, byli na jaře neviditelní. Chyběl jim hlad po hokejbale. V play off starší hráči nepřevzali tolik zodpovědnosti a netáhli tolik tým. Asi bylo chybou, že jsme hned na začátku jara očekávali výkony jako na konci podzimu. A to po zimní přestávce není možné. To nás sráželo psychicky. Já jsem pak hodně měnil sestavu, a to také v konečném důsledku nebylo dobře. Zkrátka se nám to moc nepovedlo a musíme si z toho vzít ponaučení.

Nejlepším lékem na šrámy je rychle zapomenout a vrhnout se do nové práce. Kdy startuje vaše letní příprava?
Letní příprava startuje již tuto neděli. Prvních čtrnáct dní necháme na rozjezd. Hodně času budeme věnovat protahování a různým hrám. Pak už začneme naplno.

Dají se po trochu rozpačité sezoně očekávat nějaké změny v kádru vašeho týmu?
Co se týká hráčských změn, tak zatím se nic neděje. Jsem moc rád, že všichni kluci mají chuť pokračovat. Navíc opět přijdou noví dorostenci, kteří se budou chtít poprat o místo. Takže se zase zvedne už takhle velká konkurence. Došlo však k obměně na trenérském postu. Vaška Mareše nahrazuje nový kondičního trenér Tomáš Hák. Studuje sportovní školu a s jeho pomocí jsme vytvořili trochu nový typ letní přípravy. Navíc budeme kluky více testovat, abychom měli zpětné vazby. Myslím, že i toto nás posune dopředu.

Potěšitelnou zprávou je jistě ta, že rezerva vašeho týmu vybojovala druhou nejvyšší soutěž…
Určitě. Znamená to, že hráči, kteří se nedostanou do áčka, budou mít zápasové vytížení. A pro dorostence to je mezistupeň do extraligy. S tím souvisí změna na trenérském postu. Můj dosavadní asistent přechází k béčku. Tímto mu děkuji za pomoc. Vím, že Vašek je kompetentním trenérem pro národku.