Zatím samé jedničky. Ale pořád je to jen zápočet. Zkouška přijde příští měsíc. A daleko od domova. Junior z pardubické Hvězdy jménem DOMINIK KUBEC, rozjel letošní rok a v jízdě pokračuje na plný plyn. Na halovém MČR získal bronzové medaile v běhu na 1500 m i na 3000 m. Bronzový hattrick završil na republice v přespolním běhu. Pak se přesunul na dráhu a v kategorii dospělých splnil limit pro juniorské mistrovství světa v běhu na 10 km. A nic mu nevadilo, že se vzdal možnosti bojovat o mistrovský titul v juniorské kategorii.

Dominiku, vaše výkonnost se letos výrazně zvedla. Můžete prozradit, co k tomu pomohlo?
Trénoval jsem i sedm dní v týdnu. Trenér Wastl mi tréninky sestavuje v závislosti na typu závodu, ať je to dráha, přespolní běh nebo vrchy. Výrazně mi asi pomohla dvě vysokohorská soustředění v Itálii. Nemohu opomenout ani vstřícnost vedení školy SOŠ a SOU Kutná Hora, kde studuji.

V loňském roce jste se hodně prezentoval jako běžec mimo dráhu a dokonce jste reprezentoval na MS v běhu do vrchu. Co je vám bližší, ovál, přespolní nebo vrchařské závody?

Z pohledu prestiže je to určitě dráha. Pravdou je, že přespolní běh je pro mě pestřejší. Vrchy mám zase rád pro jejich obtížnost a naprosté vyčerpání. Takže každý z těchto závodů má nějakou svou přednost. Dosažení dobrého umístění je pak odměnou.

Na českém šampionátu v běhu na 10 km jste obětoval zisk cenného kovu ve své kategorii pokusu o splnění nominačního kritéria pro start na MS juniorů. Nemrzí vás trochu, že jste ve své kategorii nebojoval o titul?

Říká se, že velké činy žádají velké oběti (úsměv). S myšlenkou splnit limit přišel pan Wastl. Ještě dva dny před šampionátem jsem byl přihlášený v juniorech. Z výsledků tréninků byl trenér přesvědčený, že bych měl zaběhnout požadovaný čas pod třicet jedna minut. A to přesto, že jsem desítku na dráze ještě neběžel. Obavy jsem samozřejmě měl. Pokud bych to nedal, nebyl by splněný limit pro MS juniorů a neměl bych ani medaili ve své kategorii. Juniorem budu ale ještě příští sezonu, tak je šance o titul běžet v roce 2015. Časový limit jsem nakonec zvládl a za toto rozhodnutí patří trenérovi velké poděkování.
K nominačnímu výkonu vám pomohl nejen trenér, ale i váš tréninkový kolega Janů, který vám závod odtáhl, souhlasíte?.
Ano, Honza pro mne není jen tréninkový kolega, ale hlavně kamarád, od kterého si nechám radit. Jak jsem říkal, na dráze jsem desítku neběžel a on už jich měl pár za sebou. Nasbíral velké zkušenosti i s rozvržením sil a nastavením konstantního tempa. Já jsem se tak při závodě mohl více soustředit na pohyb. Takže poděkování patří i jemu.

Jste se svým výkonem z mistrovství republiky spokojený nebo máte ještě nějaké rezervy?

Limit jsem splnil, takže radost určitě mám. S výkonem jsem spokojený, i když motorem pro mne vždy je, příště běžet rychleji (pousměje se). Teď už vím, co mne čeká, když mám před sebou pětadvacet okruhů. Doufám, že tím, že jsem, ještě ve fyzickém vývinu, jsou mé rezervy a hranice možností v nedohlednu…

Nedávno jste splnil nominaci také pro evropský šampionát v běhu do vrchu. Kdy to chcete všechno stihnout?
Máte pravdu, že se to stihnout nedá. Respektive dalo by se, ovšem nechci tříštit své síly. Tato akce se koná těsně před mistrovstvím světa juniorů, takže se jí nezúčastním. Navíc vrchol juniorské sezony se odehraje ve Spojených státech, takže je potřeba nějaký čas na aklimatizaci.

Jak bude gradovat vaše sportovní příprava a závodní nasazení před MS?
Příprava a tréninky jsou výhradně v režii trenéra. Blíží se republikový šampionát juniorů na dráze, v plném proudu jsou soutěže družstev. Rozhodl jsme se ale soustředit svoji přípravu a všechny své síly právě k MS, abych tam předvedl co nejlepší výkon.

Jaké máte ambice pro mistrovství světa juniorů, jehož dějištěm je město Eugene?

Je mi jasné, že na MS budou jen ti nejlepší běžci z celého světa. Nedovedu odhadovat, jaké budou mé šance na úspěch. Ale jak jsem již naznačil, chtěl bych tam zaběhnout ještě lepší čas než při nominačním závodě.⋌ (yak, zz)