Není, kde brát! Pardubické volejbalistky se v podzimní části letošní sezony potýkaly s nedostatkem hráček i výpadky formy. Výsledkem nemohlo být nic jiného, než předposlední místo v desetičlenné tabulce druhé ligy žen. A na sestupové příčky nejsou příznivci Sokola zvyklí. Čest klubu tak alespoň trochu hájí juniorky v první lize, které v zimní přestávce zaujímají čtvrtou příčku v šestičlenné skupině D.

Tým žen prodělal před zahájením sezony velké a prý trochu nečekané změny. Trenéru Milanu Likešovi odešly opory s extraligovými zkušenostmi Kloudová a Schubertová. Dlouhodobě zraněná je Vitásková. Kádr sokolek se tak velmi zúžil. Vždyť do Pardubic zamířila pouze smečařka  Schejbalová, která přišla z Hořic. Kádr tak tvoří univerzálky Peciválová-Špeldová a Dušková, blokařky Vavrečková a Vašíčková, smečařky Karanská, Harčárová, Malinová a Schejbalová, nahrávačky Straková a N. Smolná.

„Bohužel jen výjimečně nám vypomáhají hráčky po mateřské dovolené a juniorky. Ty však nebyly moc k dispozici, protože měly jako družstvo zpočátku velkou marodku a rovněž jim se v soutěži dvakrát nedařilo. To vše se odráželo v naší hře a hlavně v psychickém rozpoložení týmu," podotýká nahrávačka Kateřina Straková.
Pardubické hráčky figurují na předposledním místě, ovšem v jejich kabině mohlo být daleko veseleji.

„Soupeřky nejsou výrazně lepší. Spoustu zápasů jsme prohrály v koncovkách setů. To jen potvrzuje naši nepohodu. Je to hodně o hlavě. Navíc v případě úzkého kádru sedmi, osmi hráček se kolikrát každý musí poprat sám se sebou. A pokud není zrovna ve formě, neexistuje tolik možností pomoci si vystřídáním. Není za koho. Nicméně ke konci první poloviny soutěže jsme dokázaly aspoň nějaký ten bod protivníkům sebrat. Nezbývá než doufat, že odvetná část  bude o poznání lepší. Rozhodně uděláme všechno proto, abychom se ze spodních příček tabulky vyšplhaly na místa jistoty," burcuje. své kolegyně na dálku Straková.
Juniorky pardubického Sokola startují v první lize. Soutěž ještě není v polovině, ale už dnes se dá říci, že předsezonní ambice: postoupit do skupiny bojující o extraligu,  družstvo zřejmě nenaplní.

„Nebyla to přitom nijak  nedosažitelná očekávání. Od bezvadně zvládnuté jarní kvalifikace o juniorskou ligu, přes vítězství na turnaji v Bavorsku, až po úspěšně absolvované soustředění v Jablonném se zdálo, že budeme patřit k favoritům základní skupiny. Smíšené družstvo juniorek a kadetek, jakási záloha ligového týmu, se navíc pod vedením trenéra Martina Formana probojovalo do závěrečných kol Českého poháru. S cílem ohrávat hráčky, které nedostanou tolik příležitostí v ligovém týmu," vysvětluje předseda oddílu Zdeněk Němeček.

Musíme dodat, že také v případě juniorek došlo v letní přestávce k zásadní obměně kádru. Odešly zkušené: nahrávačka Žouželková, smečařka Sodomková i blokařka Fialová. A tak pardubický dres opět natahují přes hlavu blokařky Čechová a Pachovská, smečařka Plášilová, univerzálky M. Smolná a Pětíková. Zmíněné byly doplněné nadějným mládím, když některé hráčky jsou věkem ještě starší žákyně. Přesto smečařky Bergmanová s Píšovou, nahrávačka Vlachová, univerzálka Zemanová, blokařka Mikulecká a libero Vahalová jsou kvalitním „zbožím".

„Naším velkým problémem byly nemoci, zranění a školní povinnosti. V důležitých zápasech tak chyběly i čtyři klíčové hráčky základní šestky. To ani mladický elán nedokázal nahradit. Zkušenosti i výkonnost přirozeně ještě chybějí. Podobné skutečnosti by rozhodily i daleko zkušenější družstva. Především zápasy v Třebechovicích, tedy prohra a jen tiebreakové vítězství, se ukazují jako rozhodující. Čeká nás skupina o záchranu, kterou bychom však měli bez větších starostí zvládnout. I když… Pokud zase nějak výrazně nezasáhne vyšší moc. Ve srovnání s většinou ostatních družstev nás může těšit okolnost, že stavíme na vlastních odchovankyních," nezapomněl zdůraznit Němeček.