Ano, splněno! Josef Váňa to dokázal. Jedenašedesátiletý žokej si zajistil místo na trati pro říjnovou Velkou pardubickou. V sobotní kvalifikaci dojeli s Tiumenem na čtvrtém místě.

„Nevím, jak pro koníka, ale pro mě to bylo lahodné svezení," usmíval se šťastný Váňa.

Nepotřeboval vyhrát. Stačilo mu, aby se dostal do cíle, aby měl pocit, že s mladými může ještě držet krok.
To se povedlo.

Osminásobný vítěz Velké pardubické ohlásil konec kariéry před rokem, když při nejslavnějším českém dostihu spadl z Tiumena na poslední překážce a cílem mašíroval po svých. Že mu tribuny aplaudovaly? Takhle ale jeho závěrečný dostih vypadat nemohl.
Karel Gott na svém posledním koncertě v životě také nebude jen šeptat. Hokejista Jaromír Jágr nezůstane při loučení na tribuně…

Mistři se loučí jedině ve velkém stylu! To platí i pro Váňu. „Jestli pojedeme Velkou? Tiumen musí být v pořádku, za pár dní vyhlásíme ortel," prohlásil žokej. Uslyšíte „ano"… Dva pardálové půjdou do akce.

Marcel Novák slavil, s Kasimem ovládl třetí kvalifikační dostih na Velkou pardubickou. Věděl, že ale tentokrát bude mít klid. Většina novinářů se vrhne na toho, kdo skončil čtvrtý…

Josef Váňa před rokem strašil, že s dostihy končí a na své milované Velké pardubické byl naposledy.

S Tiumenem bral v kvalifikaci místo těsně za medailiemi a stejně byl žokej spokojený. Dostih dokončil, dostal se zpátky do formy, to samé jeho milovaný kůň. Kvalifikaci do hlavního podzimního dostihu mají v kapse. Nejspíš pojedou!
„Tiumen vypadal v dostihové kondici, žádný zbytečný lavůrek nikde nebyl. Já se jen vezl, byla to hodně příjemná jízda," vyprávěl jedenašedesátiletý Josef Váňa, když vyšel z vážnice.

Oči mu zase hořely touhou dvacetiletého mladíka. Tohle nebyl ten skleslý veterán, který při poslední Velké pardubické spadl…

Zase je plný elánu závodit, soutěžit, měřit se s ostatními. Přesto ale oficiálně ještě nepotvrdil, že se Velké pardubické zúčastní: „Do Velké je daleko, dva měsíce. Tiumen musí být v pořádku a za pár dnů vyhlásíme ortel. Když Velká, tak s Tiumenem, pokud budeme v pořádku."

Výsledky dostihů
Třetí kvalifikace na Velkou pardubickou (5800 m, pětiletí a starší koně, dotace 300.000 korun): 1. Kasim (ž. Novák, tr. Kejzlar, stáj Kejzlar), 2. Gauner Danon, 3. Soros, 4. Tiumen, 5. Sherardo.
Steeplechase crosscountry Peruána (5200 m, pětiletí a starší koně, dotace 110.000 korun): 1. Modena (ž. Andrés, tr. Popelka, stáj EŽ Praha a.s.), 2. Sheron, 3. Amaragon. Čas: 6:38,79. Výrok: jistě 3/4 – krátká hlava – 1 1/2.
Další dostihy – I.: Dunagiri (Sovka) – Sundara – Salient of Gracie. II.: Delight My Fire (Matuský) – Ring of Love – Apasionata. III.: Natalie (ž. Stromský) – Tarant – Ksiežna Vegas. IV.: Quatiki (Kocman) – Jamajka – Médium. V.: Barakin (Liška) – Al Bustan – Moderator. VI.: Corbellino (ž. Guignon) – Spike – Ivory Davis. VII.: Vandual (Velek) – Celadon – Step Dancer.