Lepší vzájemná bilance s Nymburkem v základní části? „Stačí" jednou vyhrát. Ano, český mistr totiž v letošní sezoně Kooperativa NBL vždy nastupuje k sólo utkání na půdě soupeře. Pardubičtí basketbalisté vyzvali českého giganta jako třetí v pořadí a k překvapení celého basketbalového národa Nymburk skalpovali (83:78). A nebyla to žádná náhoda. Beksa totiž byla po celé utkání lepším týmem a svého soka doslova uštvala!

Tato věta vypovídá o všem. Nymburští byli v celém utkání ve vedení neuvěřitelných 
42 sekund, a to zkraje zápasu. Dostali výhodu zahrávání 34 šestek a proměnili jich jenom 19. Rovněž jejich procentuální úspěšnost trojek byla zoufalá (13,6). Pardubice předčily protivníka prakticky ve všem.

„Chtěli jsme moc vyhrát. Hned od začátku jsme diktovali tempo a hráli velmi zodpovědně. V přechodové fázi jsme se vyrovnali Nymburku, možná jsme byli i lepší a to jsme chtěli udržet. Ovšem existovala možnost navyšovat náskok. Jenže jsme se dostali do problémů s fauly u pivotů, museli jsme zúžit rotaci a hrát v menší sestavě. Drželi jsme sice vedení, ale měli jsme problém na obranném doskoku. Proto jsem velmi, velmi rád za energii, kterou do utkání chlapci dali," chválí kolektivní výkon pardubický trenér Dušan Bohunický.

„Nesmírně si výhry vážím. V mojí trenérské kariéře jsem Nymburk porazil poprvé," neskrýval nadšení Bohunický.

A nyní dámy a pánové, přichází Radek Nečas… Kde se objeví, tam to zavání pro Nymburk průšvihem. V dresu dvanáctinásobného českého mistra působil ve svých dvou hráčských etapách. A když se z něj vysvlékl, pokaždé zamířil do Prostějova. V loňské sezoně asistoval u vítězství tehdy svého Ariete nad Nymburkem. V létě změnil působiště a v pátek významnou měrou pomohl Bekse ke zlatému zápisu do klubové kroniku. Připsal si v basketbalu ceněné double double za dvanáct bodů a deset doskoků.

„Neměli jsme sklopené hlavy. Takže jsme nastolili tempo hry, které vyhovovalo nám. A nepřizpůsobovali jsme se hře soupeře. Proti Nymburku každý ztratí zábrany, hraje tak, že nemá co ztratit a to se potvrdilo. Pro nás je to velké a velmi cenné vítězství. V procentuální tabulce jsme totiž napravili naše prohry ve Svitavách a doma s Opavou. Pomůže nám to hlavně proto, že Nymburk nebude moc prohrávat a nám to jenom vylepší bilanci," myslí si nejlepší hráč utkání Radek Nečas.

Další výsledky – 9. kolo: Kolín – Prostějov 60:71, Děčín – Ústí nad Labem 90:73, Jindřichův Hradec – Ostrava 67:81, Opava – USK Praha 80:62.

Tuři o nápravu reputace v BrněTelevizní dohrávka Kooperativa NBL bude tentokrát patřit svitavským Turům. Ti mají po nevydařeném vystoupení proti Kolínu co napravovat a soupeře k tomu dostali relativně přijatelného, neboť Brňané se krčí s jedinou výhrou na kontě na posledním místě v tabulce. Že by to snad mělo signalizovat jakékoli podcenění ze strany svitavských basketbalistů, o tom nemůže být ani řeči. Právě naopak, Tuři se musí vrátit k tomu, co je zdobilo při vítězstvích v úvodu sezony, tedy k týmovému pojetí a kvalitní obraně. Duel Brno – Svitavy začíná dnes ve 20 hodin.