V posledních letech hlavní dodavatel pardubického basketbalu. Tak by se dal charakterizovat Liberec. Z týmu Kondorů totiž zamířilo do Beksy hned několikrát hráčů i současné trenérské duo.

Počítejte s námi: bývalý hráč a  nyní generální manažer Martin Marek, kouč Jan Slowiak i jeho asistent Dušan Bohunický,  v minulých sezonách pak hráči Maurice Hampton, Tomáš Tóth, Jiří Černošek a Lukáš Kraus.  To je sedm jmen. Kondoři, kteří před čtyřmi roky vypadli z Mattoni NBL, jsou dnešním soupeřem Pardubic ve čtvrtfinále Českého poháru České pošty. A kouč JAN SLOWIAK má logicky zvláštní motivaci.

V pohárovém čtvrtfinále se střetnete v Liberci s Kondory. Tedy v místě a proti klubu, odkud jste do Pardubic přišel. Jak jste přijal jméno prvního soupeře vašeho týmu v poháru?
Já osobně se do Liberce hrozně moc těším. Jednak uvidím spoustu známých tváří, jednak se bude hrát v hale, na kterou mám spoustu skvělých vzpomínek. Pomáhal jsem navrhovat palubovku a vybírat koše, na které se hraje (pousmál se). Samozřejmě hrát proti Kondorům, u nichž jsem volil barvy dresů a podílel se na výběru jejich loga, je trošku specifická záležitost. Nicméně povinnost nám velí postoupit do dalších bojů.

Jak moc znáte současný liberecký tým a jak byste jej charakterizoval?
Je to tým bez výrazných osobností. Převážně je složený z mladých hráčů, kteří jsou velmi houževnatí. Hrají dlouho pospolu, takže jsou schopni se opřít o různé obranné systémy. Řekl bych, že mají ve svém středu hráče, kteří se neustále zlepšují. Já se na ně rád chodím dívat a  každý rok je několikrát vidím hrát. Některé kluky jsem viděl začínat v minižácích a teď hrají první ligu na docela slušné úrovni.

Ve čtvrtfinálovém utkání je váš tým jednoznačným favoritem. Dá se tedy říci, že půjde z vaší strany především o maximální koncentraci?
Věřím, že náš hlad po úspěchu bude natolik velký, že nějaké podcenění absolutně nebude připadat v úvahu. Chceme se prezentovat co nejlepším basketbalem po dobu celých čtyřiceti  minut.

V Mattoni NBL vás čeká delší pauza. Dáváte v tomto období absolutní vážnost a prioritu Final-8 Českého poháru?
Ano. Jestli na své práci v Pardubicích po dobu mého působení u tohoto týmu vidím nějaké výsledkové nedostatky, tak určitě v Českém poháru, kde jsme nikdy neuspěli tak, jak bych si přál. Hrozně rád bych se to pokusil změnit právě v této chvíli a věřím, že to tak vnímá celý tým.

Pokud zvládnete čtvrtfinále, čekají vaše družstvo tři utkání ve třech dnech, viďte?
Ano. A také z tohoto důvodu bereme širší rotaci. Do Liberce pojede dvanáct hráčů. Přál bych si rozložit síly mezi celý tým, abychom všechna tři utkání zvládli co nejlépe.

Co budete považovat za úspěch?
Za úspěch budu považovat, když v poháru odehrajeme tři zápasy. Takže až do pátku. A finálový turnaj pro nás bude mít medailové vyústění.