Místní BK JIP Pardubice byl totiž vybrán jako pořadatel rok od roku prestižnějšího Final Four Českého poháru. Zelenou mu udělila Asociace ligových klubů, která hlasovala jednoznačně. A to přesto, že o letošní Final Four byl nebývalý zájem. Klub tak dostal hodnotný dárek ke svým šedesátým narozeninám.

„Jedná se o dvoudenní akci České basketbalové federace a a my jsme jejími spolupořadateli. Rozdělili jsme si kompetence. Máme na starosti zajištění haly, V.I.P. hostů, moderátory, stolek časoměřičů, ubytování atd. Naproti tomu ČBF připravuje ceny, dává týmům prize money, zajišťuje marketing a propagaci," přibližuje pardubický generální manažer Martin Marek.

Závěrečný turnaj českého poháru je prvním z vrcholů mužské basketbalové sezony. Druhým rokem se vyřazovacích pohárových bojů nezúčastnil dlouholetý český gigant Nymburk, který je vytížen na evropské scéně. A přesně tato skutečnost hraje zásadní roli.

„Pokud nehraje Nymburk, tak pozornost vzroste. Nažhavenost všech týmů porvat se o první místo je obrovská," podotýká Martin Marek.

Pardubice jako pořadatel měly až do poloviny února klid. Naopak zbývající účastníci se museli do Dašické prokousat záludným pavoukem. Bekse po losování připadl Kolín (pátek 20.00). Druhou semifinálovou dvojici tvoří Děčín a Opava (pátek 17.00).

„Čekal jsem Děčín, protože s ním se v této fázi setkáváme každý rok. Druhého v záloze jsem měl tým Opavy. Každopádně los bereme tak, jak je. Musíme se soustředit na dva zápasy. Kolín je podle papírových předpokladů i pořadí v tabulce slabší než dva zbývající týmy. Na druhou stranu jsme s ním prohráli poslední dvě ligová utkání. Tudíž z naší strany nedojde k žádnému podcenění. Naopak chceme mu pokoření vrátit a postoupit do finále," vyhlašuje Martin Marek.

Vítězové obou bitev postoupí do sobotního finále, které je na programu od sedmi večer. Ještě před tím se na palubovce od 16 hodin střetnou o bronzové medaile smutní poražení ze semifinále.

Kvarteto, které chce pohárové zlato…BK JIP Pardubice: Až páté místo v lize a především už jedenáct proher 
z devětadvaceti zápasů je silná káva. Nicméně za poslední měsíc se po přestupu Levella Sanderse z palubovky na lavičku tým výsledkově zvedl. Z šesti zápasů prohrál jediný, to citelně oslabený nestačil na Kolín. Generálku na Final Four však zvládl noblesním způsobem, když na svém hřišti rozprášil Brno. Jako pořadatel nemusel absolvovat pohárové vyřazovací boje.
BK Armex Děčín: Dlouhodobý lídr Kooperativa NBL momentálně neprožívá nejlepší období. Z posledních pěti zápasů má dokonce zápornou bilanci. Neustál ani jeden výjezd na Moravu, když prohrál v Prostějově, Opavě a v pondělí po prodloužení v Ostravě. A rázem už je v tabulce druhý. Trápil se také ve čtvrtfinále poháru. Nymburskou rezervu udolal až v závěru.
BK Opava: Slezané figurují na čtvrté příčce s velkou ztrátou na třetího 
a minimálním náskokem na pátého. Za poslední měsíc odehráli pět zápasů s lehce kladnou bilancí. Venku nestačili na Kolín a v generálce na víkend na Prostějov, naopak v domácím prostředí skalpovali Děčín. Vstupenku na 
Final Four jim zajistila výhra v Jindřichově Hradci.
BC Geosan Kolín: Senzace závěrečných bojů. Středočeši jsou v tabulce Kooperativa NBL až sedmí. Nicméně vyřadili Prostějov. Vzrůstající formu potvrdili i v lize. V posledním měsíci čtyřikrát vyhráli a dvakrát prohráli. Paradoxně obrali silné Pardubice a Opavu, ale podlehli tabulkově horším soupeřům z Ostravy (dokonce doma) a naposledy Svitavám.