Nikdo už nemá nic jistého. Letošní ročník Kooperativa NBL je pořádně nevyzpytatelný. Už není výjimkou, že slabší týmy poráží ty silné. Toto tvrzení by jistě pardubičtí basketbalisté nechali na další kola. Životně důležitý souboj čeká Svitavy.

Dnes 18.00: BK JIP Pardubice (5. místo, 20 výher – 14 porážek) – Sluneta Ústí nad Labem
(10. místo, 12 výher – 22 porážek).
Venku nevýrazné Ústí šokovalo minulý víkend výhrou v Prostějově. Jako kdyby uvažovalo o play off…

„Ústí nedávno doplnilo kádr o Bosáka. Od dává svým pojetím hry týmu obrovskou energii. Je živelným hráčem, který je schopen spoluhráče strhnout. Navíc výborným výkony předvádí rozehrávač Čarnecký. Když k tomu připočtu kvalitu na postu pivotů, kde se pohybují Votroubek, Pecka, Abercrombie, Barham. Rozhodně nesmíme nic podcenit," nabádá pardubický kouč Tomáš Bartošek.

Lodivod Beksy možná naráží na „spací" úvod v Ostravě, který stál jeho tým výhru.

Musíme od první minuty dostat utkání pod kontrolu. Vyvíjet na hráče soupeře tlak a nenechat je v klidu. Zkrátka nepustit je do herní pohody," má jasno Bartošek.

Pardubice mají se Slunetou kladnou bilanci v této sezoně i celé historii. Momentálně napínají šňůru pěti výher. Jde o 73. vzájemné utkání s bilancí 43:29 ve prospěch Beksy.
„Je pravda, že se nám proti Ústí daří. Nicméně nesmíme se dívat zpět, nýbrž dopředu," podotýká Tomáš Bartošek.

Dnes 18.00: Bohemilk Tuři Svitavy (9. místo, 14 výher – 20 porážek) – NH Ostrava (8. místo, 15 výher – 18 porážek).
Asi nejdůležitější utkání v dosavadním průběhu sezony čeká na svitavské Tury. Nová huť je jejich hlavním rivalem v boji o osmičku. Domácí mají šanci ji dostihnout v počtu výher a pokud uspějí, budou s ní mít navíc i lepší vzájemnou bilanci. Na druhou stranu, v případě porážky by se naděje na play off výrazně snížily.

„Pokud podáme podobný výkon jako v Praze na USK, tak tu šance na výhru určitě je. Z minulého zápasu je potřeba si odnést především ty pozitivní zprávy. Tou byla například trvající dobrá střelecká pohoda Bruinsmy či velmi slušné procento střelby za dva i za tři body," sdělil asistent svitavského trenéra Pavel Špaček.

K úspěchu bude také nutné, aby bylo pro koš soupeře nebezpečných více Turů, než bývá obvyklé. Ostrava totiž disponuje velice silnou „baterií" střelců (Igrutinovič, Kerr, Bohačík, Číž a další), kterou není možno zdolat ve dvou lidech.