Obě akce se týkají také odchovankyň východočeského „softu“. Ze Dvora Králové nad Labem pochází Lenka Jaklová a pardubický sport reprezentuje Lucie Petrásková. Pro druhou z nich byl evropský šampionát první vrcholnou akcí v ženské kategorii.

LUCIE PETRÁSKOVÁ (4. října 1983) začínala v Deltě Pardubice, kde si ji vyhlédli funkcionáři pražských týmů. Nejdříve Meteoru a nyní „pojídá chléb“ Čechie. V juniorském věku získala dvě bronzové medaile na ME. Po dlouhých letech marného bušení na bránu ženského nároďáku, se letos dočkala premiéry. „Věděla jsem, že cesta bude trnitá. Musím však přiznat, že mě ani v tom nejčernějším snu nenapadlo, že pauza bude trvat čtyři roky,“ vyznala se Petrásková.

V době, kdy jste se loučila s juniorskou reprezentací, jste prohlásila, že může dlouho trvat, než se probojujete do ženského nároďáku. Čekací doba se však nějak protáhla.

(povzdech) Věděla jsem, že cesta bude trnitá. Vždyť naposledy jsem reprezentovala Českou republiku v roce 2002 na mistrovství Evropy juniorek v Chocni.

Jak si tedy vysvětlujete vaše čtyřleté hluché období na reprezentační úrovni?

Přechod do dospělých je nejtěžší. Končí odliv hráček a holky hrají do třiceti i déle.

Ve vašem případě se naplnilo rčení: „Trpělivost přináší růže.“

Nakonec ano, navenek jsem na sobě nenechala nic znát, ale uvnitř mě to trápilo. Zatnula jsem zuby a poctivě dřela. Pomohlo mi zlepšení na pálce, protože nově tvořící se národní družstvo potřebovalo posílit útok. Jinak v týmech, kde hraji, mám funkci univerzála.

V juniorské kategorii jste dominovala v nadhozu. Dokonce jste brala lekce u světoznámých koučů, a to doma i na Novém Zélandu.

(zamyslí se) Teď je, zdá se, kariéra nadhazovačky přerušena. V ženském nároďáku je totiž na tomto místě velký přetlak. V budoucnu se však chci na tomto postu prosadit.

Naznačila jste, že na specializovaných postech je velká konkurence. Není tedy výhodou, že jste univerzálem?

Jak se to vezme. Určitě výhodou, alespoň pro trenéra, je skutečnost, že univerzál může zaskočit, když se třeba někdo zraní nebo když se někomu nedaří. Má to však také svá úskalí. Zatímco na tréninku specialisté pilují své dovednosti, univerzál dělá všechno. Jsem schopná zahrát na každém postu, ovšem ne na takové úrovni jako specialisté.

Vaší první vrcholnou akcí v reprezentačním dresu České republiky bylo mistrovství Evropy. Jak často jste se dostala do hry?

Před odjezdem nám trenér nastavil jasné mantinely. Mně bylo řečeno, že jedu jako první univerzál, hlavně na starty na pálce a především sbírat zkušenosti. Do hry jsem se dostala zejména proti slabším soupeřům, například proti Řecku jsem odehrála celý zápas. Chvíli jsem si vyzkoušela také atmosféru zápasů se soupeři z velké čtyřky. Proti domácímu Nizozemsku jsem šla na jeden start a v play off proti Rusku jsem se dostala na pálku.

Zaznamenala jste nějaké individuální úspěchy, které pomohly týmu?

Ano, v základní skupině. Proti Rakousku jsem dlouhým odpalem stáhla bod. V utkání s Řeckem jsem dvakrát po svém odpalu doběhla až na třetí metu ze čtyř možných, jednou jsem zaznamenala jednometový odpal a dvakrát jsem doběhla domů.

Česká republika obsadila čtvrté místo. Je to úspěch či naopak?

Ženský softbal na evropské úrovni je hodně vyrovnaný. Za úspěch se dá považovat postup do čtyřky, která hrála play off. Musím však přiznat, že jsme počítali s některou medailí. Na druhou stranu mistrovství Evropy nebylo prioritou. Tou je nadcházející Euroafrická kvalifikace o jedno účastnické místo na OH v Pekingu. V Itálii nás čekají až na výjimky stejní soupeři jako v Amsterdamu. Tam si trenéři ověřili důležitý fakt, že dokážeme držet krok s každým.

Motivace všech týmů bude obrovská. Vždyť olympijské hry v Číně mohou být na dlouho posledními, kde se objeví softbal.

(zvážní) To je velmi krutá pravda. Po rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru vyškrtnout softbal a baseball z programu OH 2012 v Londýně, určitě motivace stoupne. Pro některé hráčky to je poslední šance podívat se na vrchol všech vrcholů. Mně v roce 2012 bude necelých 29 let, to je téměř ideální věk. Musíme doufat, že své rozhodnutí činovníci ještě přehodnotí.