Na ovále, který je nejčastějším místem, kde junioři bojují o tituly mistrů světa nebo Evropy ve své kategorii se od 18 hodin pojede již dvacátý závod. Z toho jedenáct jich bylo finálových. To svědčí o tom, že pardubičtí pořadatelé se těmto šampionátům věnují a patří krom závodu o Zlatou přilbu mezi klubové priority.

Jezdci jedenácti zemí se střetnou o čtyři postupová místa do bojů seriálu tří finálových závodů o titul mistra světa.

Čeští plochodrážníci Patrik Mikel, Zdeněk Holub a Josef Novák budou mít velmi těžkou úlohu.

Mikel, který v letošním roce reprezentuje pardubický klub, udělal velký výkonnostní vzestup a chtěl by se o postup poprat. Zvlášť, když v posledních závodech dokázal porážet i jednoho z našich nejlepších juniorů posledních let Holuba. Ten však neprožívá, i vzhledem ke zranění, nejlepší sportovní období. Nicméně i on by v Pardubicích překvapit mohl. Posledním českým jezdcem ve startovní listině je další domácí jezdec Novák. Ten si „vydupal" místo ve startovní listině při posledním měření sil našich juniorů. Už to je pro něho velký úspěch.

Proti našim borcům se postaví například vynikající polský jezdec Maksym Drabik, loňský vítěz tohoto kvalifikačního závodu, kterého následně z další fáze vyřadilo zranění. Ve startovní listině najdeme také pátého jezdce loňského šampionátu Dána Patrika Hansena, ten v Pardubicích pravidelně obsazuje stupně vítězů. Švéd Wenestam loni přišel o postup do finále jen těsně, když v Pardubicích obsadil šesté místo.    (pm)