"Snad ještě nikdy jsem neměl takové starosti se složením startovní listiny," přiznal Evžen Erban, předseda pardubického klubu a manažer závodu. Vše odstartovala změna termínu závěrečného podniku Grand Prix, který se nakonec uskuteční v německém Gelsenkirchenu příští týden, kdy se měla podle původního programu uskutečnit Zlatá přilba. Pardubičtí organizátoři proto svůj termín upravili, ale to nakonec udělali i Poláci se svou ligovou soutěží.

Erbanovi se tak nepodařilo do Česka přilákat letošního světového šampiona Nickiho Pedersena z Dánska, Australany Leigha Adamse a Jasona Crumpa či Scotta Nichollse z Velké Británie. "Přesto si myslím, že do Pardubic míří velice kvalitní jezdci. Závody Grand Prix dokázalo vyhrát letos pět jezdců, Pedersen a Adams nepřijedou, ale Angličan Chris Harris a Švéd Andreas Jonsson ano. Měl jsem zájem i o toho posledního, ale Tomasz Gollob ví, že v Pardubicích se mu nedaří a tak nepřijede někam, kde mu hrozí jasná porážka," uvedl Erban.

Při absenci řady světových es se zvyšuje šance pro české jezdce, kteří nedokázali populární klání na Svítkově vyhrát od roku 1996, kdy byl nejlepší Tomáš Topinka. Letos se jej bude snažit napodobit například Lukáš Dryml, který si v září zajistil postup do příštího ročníku Grand Prix, či jeho bratr Aleš. Dobré výkony letos podával i Luboš Tomíček.

"Bude to těžké, ale věřím, že by se to mohlo podařit. Chce to změnu, nového vítěze a Lukáš Dryml má po čerstvém postupu dobře našlápnuto," podotkl ředitel závodu. Jistotu, že si letos na hlavu cennou trofej posadí premiérový vítez, však Erban má již před startem. Nikomu ze startovní listiny se totiž Zlatou přilbu v minulosti nepodařilo vyhrát.

Závodu, jehož historie se začala psát v roce 1929 a v příštím roce se uskuteční jubilejní 60. ročník, předchází sobotní tradiční juniorské měření sil O zlatou stuhu. Na startovní čáru nejstaršího juniorského závodu na kontinentě se postaví dvacet jezdců ve věku od šestnácti do jednadvaceti let. V sobotu i v neděli se bude v Pardubicích začínat ve 12:30.