ELITNÍ DESÍTKA
1. Viktor Láznička (ČR)                  2684
2. Liviu Nisipeanu (Rum.)              2670
3. Dimitrij Kononěnko (Ukr.)       2610
4. Philipp Schlosser (Něm.)         2602
5. Tamir Nabaty (Izrael)               2586
6. Jevgenij Vorobjov (Rusko)    2585
7. Vlastimil Babula (ČR)                 2583
8. Peter Michalík (SR)                     2579
9. Jiří Štoček (Česká rep.)            2576
10. Babu Lalith (Indie)                     2571

Ve znamení comebacků. Jinak ani nelze velmistrovský turnaj na 24. ročníku mezinárodního festivalu Czech Open nazvat. Na své si přijdou především pardubičtí příznivci. Tuto prestižní soutěž si zahraje po několika letech odmlky  Viktor Láznička. Díky tomu tak trochu ve stínu postává dvojnásobný vítěz velmistrovského klání Vlastimil Babula. A velké návraty hlásí také cizina: někdejší premiant Kovalev, Něverov či Vorobjov. Ředitel pardubického festivalu JAN MAZUCH si musí mnout ruce z toho, jak je „jeho" podnik oblíbený.

V letošním roce jste velmistrovský turnaj asi vyhlíželi s velkou netrpělivostí, že ano?
Jistě narážíte na start bývalého pardubického hráče Viktora Lázničky. Ten se vrací na turnaj po několikaleté pauze. Jeho účast je okořeněna tím, že velmistrovský turnaj nikdy nevyhrál. Jednou skončil druhý. Každopádně je to letos pro něho obrovská výzva. I proto, že  bude obhajovat post turnajové jedničky.

Můžete čtenářům přiblížit, jak vypadaly námluvy?
Viktorovi jsem se ozvali sami. Na poprvé neřekl ano ani, ne protože ještě zvažoval účast na jiné akci. Tuším že ve Spojených státech. Nakonec měl volný termín a pobývá doma. Tak jsme se dohodli.

Počkejte, to bylo tak jednoduché? Vždyť v posledních letech velmistrovský turnaj odmítal, vesměs aby ve švýcarském systému neztratil body…

Přestože je Viktor turnajovou jedničkou, nedá se říci, že by velmistrovské klání bylo letos nějaké slabé. Pochopitelně se s předběžnou startovní listinou seznámil dopředu.
Takže ví, že nepotřebuje za každou cenu dělat nějakých devadesát procent, aby neztratil body. Nemusí tedy při vyrovnané partii nijak bláznit a rvát ji na výhru.

Srovnatelným s Lázničkou je návrat dvojnásobného vítěze velmistrovského turnaje Vlastimila Babuly, souhlasíte?

Mám stejný názor. Vlastu zveme pokaždé. V roce, který následoval po jeho druhém triumfu, mu to výsledkově nedopadlo a možná proto se myslím na tři roky odmlčel. Teď  jsme ale tak trochu tušili, že by to s ním mohlo vyjít.

Mluvili jste spolu o jeho případném třetím prvenství. Tím by se osamostatnil na čele v počtu celkových vítězství?

Ne, nebavili jsme se o tom. Vyměnili jsme si totiž spolu pouze jeden jednoduchý email. Určitě to probereme, až přijede. Ale šanci má.

Kolik očekáváte celkovou účast ve velmistrovském turnaji?

Je přihlášeno něco kolem dvě 240 šachistů. Nicméně u tohoto turnaje je tendence, že jich bude méně. Proto očekávám zhruba 220 hráčů.

Koho řadíte k největším favoritům turnaje?

O Lázničkovi a Babulovi jsem již hovořil. Turnajovou dvojkou je Nisipeanu, který u nás hrál již loni. Tradičním účastníkem festivalu je  Kononěnko, který jde do velmistrovského turnaje nejrozehranější. Startoval totiž na několika vedlejších turnajích. Nesmím opomenout ani loňského vítěze Nabatyho. V nevyzpytatelném švýcarském turnaji, ale může reálně vyhrát někdo z první padesátky.

A váš osobní tip na vítěze?

Podle mého mínění si to o první místo rozdá Láznička s Kononěnkem.

Na domácím turnaji nemohou chybět zástupci z pardubických klubů Rapidu a Polabin. Komu mají příznivci držet palce?
Samozřejmě Viktorovi, i když nyní hraje za Nový Bor. Potom Honzovi Bernáškovi, který je třináctým nasazeným. Ve hře jsou ještě Martin Petr, Aleš Jedlička, Martin Červený a Michal Novotný.