Sbírka založena, ale také rozšířena. Tuto větu si mohou po úterku říci ocenění v anketě Nejlepší sportovec Pardubicka za rok 2014. Slavnostní vyhlášení bylo znovu zasazeno do sálu Kulturního domu Hronovická.

Na prknech, která znamenají svět, se vystřídali dospělí, mladí, zástupci družstev, trenéři, veteráni, zdravotně postižení a také noví členové Síně slávy. Jelikož v našem okrese se neurčuje pořadí, vyhráli všichni nominovaní. Nebyla by to však výjimka, která by nepotvrdila pravidlo… Hlavní mediální partner akce, Pardubický deník, znovu vyhlásil čtenářskou anketu. Hvězdou našeho listu se stala bikrosařka Aneta Hladíková. Vyhlášení se ujala agentura Remoex s podporou města a Pardubické sportovní organizace. Na své si přišli i milovníci hudby. Fanfáry pro sportovce prokládal svými hity Jakub Smolík.

Čtenáři ukázali na Anetu Hladíkovou
Vítězem ankety čtenářů Pardubického deníku se stala pardubická bikrosařka Aneta Hladíková. Reprezentantka České republiky a účastnice olympijských her v Londýně sesadila z trůnu florbalistu Martina Zozuláka. Ten byl také v letošním ročníku mezi tipovanými, ovšem přeskočili ho ještě sjezdař na divoké vodě i raftař Ondřej Rolenc a rádiový orientační běžec Martin Šimáček. Body obdržela i dvojnásobná vítězka Hvězdy čtenářů Pardubického deníku, plavkyně Lenka Štěrbová. Solidní zájem byl ještě o hokejistu Michaela Špačka a atletku Kristiinu Mäki…

Nejlepšího sportovce Pardubicka vyhráli všichni

Kultura na vedlejší koleji… Hojně navštěvovaný pardubický stánek v ulici Hronovická ovládl sport. I když ne tak docela. Slavnostní vyhlášení ankety s názvem Nejlepší sportovec Pardubicka za rok 2014 si vyžadovalo, aby do kulturního domu dorazili hosté ve společenském oděvu. Včerejší podvečer patřil vítězům. A vyhráli všichni ocenění. Ano, slyšíte dobře! Specialitou pardubického okresu je to, že se neurčuje pořadí nominovaných borců.
Jedinou výjimku představuje výběr čtenářů našeho listu. Ti si totiž mohli svoji hvězdu zvolit. Jejich důvěře se nejvíce těšila bikrosařka Aneta Hladíková.

Tradiční akci uspořádala agentura Remoex CZ ve spolupráci se Sportovní komisí Rady města Pardubice, Pardubickou sportovní organizací a Pardubickým deníkem.

DOSPĚLÍ

ANETA HLADÍKOVÁ (1994)
bikros
TJ BMX Pardubice: 6. místo na mistrovství Evropy, 11. místo ve světovém poháru, mistryně České republiky.

LUKÁŠ GDULA (1992)
atletika
Hvězda SKP Pardubice: 1
26. místo na mistrovství Evropy v Curychu v chůzi na 50 km, účastník Světového poháru v Číně v chůzi na 50 km, 2x mistr České republiky.

KRISTIINA MÄKI (1991)
atletika
Hvězda SKP Pardubice: místo na ME družstev na 3000 m, 14. místo na mistrovství Evropy v běhu na 5000 m, překonala tři české rekordy v bězích na 2000 m, 3000 m, 5000 m, 2x mistryně ČR.

VÁCLAV MILÍK (1993)
plochá dráha
AMK Zlatá přilba Pardubice: mistr Evropy juniorů, mistr Evropy dvojic dospělých, 4. místo na mistrovství světa juniorů, mistr republiky v dospělých.

ONDŘEJ ROLENC (1991)
kanoistika – sjezd a rafting
TJ Synthesia Pardubice: mistr světa (C1 sprint) a 3x 2. místo na mistrovství světa na divoké vodě, mistr světa do 23 let (a 2x 3. místo) v raftingu, desetinásobný mistr ČR.

LEVELL SANDERS (1975)
basketbal
BK JIP Pardubice: hráč ligového týmu (třetí místo v Českém poháru, čtvrtá příčka v Mattoni NBL), překonal metu 8000 bodů v nejvyšší české soutěži Kooperativa NBL.

IVETA ŠÍSTKOVÁ (1986)
orientační běh
OK Lokomotiva Pardubice: 2x 2. místo a 1x 3. místo na akademickém mistrovství světa, 7. místo na mistrovství světa ve štafetách, mistryně České republiky.

LENKA ŠTĚRBOVÁ (1994)
plavání
SCPA Pardubice: 13. místo na mistrovství Evropy v dálkovém plavání, mistryně republiky v dálkovém plavání, vítězka Českého poháru.

MATYÁŠ ZETEK (1993)
veslování
ČVK Pardubice: 14. místo na mistrovství světa do 23 let, mistr ČR do 23 let, medaile z mistrovství ČR dospělých.

MARTIN ZOZULÁK (1987)
florbal
Sokol PPAS Pardubice: třetí místo s ČR na mistrovství světa, nejproduktivnější hráč pardubického týmu.

MLÁDEŽ

TOMÁŠ CHLUPÁČ (1996)
BOHUMÍR KOŠKA (1996)
veslování
ČVK Pardubice: 8. místo na mistrovství Evropy juniorů , mistři ČR a pět dalších medailových umístění na mistrovství České republiky.

MARTIN CHMELÍK (1996)
hokejbal
HBC Autosklo H.A.K. Pardubice: 2. místo na mistrovství světa juniorů a nejlepší brankář šampionátu.

MIROSLAV JECH (1997)
veslování
ČVK Pardubice: juniorský mistr světa, 2. místo na MEJ, 2. místo na Olympijských hrách mládeže, 4x mistr ČR.

MARTIN KUBÁT (1998)
box
SKP Pardubice: 9. místo na ME kadetů, mistr České republiky kadetů.

DOMINIK KUBEC (1996)
atletika
Hvězda SKP Pardubice: 28. místo na mistrovství světa juniorů v běhu na 10.000 m, 3. místo na mezistátním utkání do 19 let, mistr ČR v běhu a pět dalších umístění na mistrovství ČR juniorů.

ELIŠKA KULHAVÁ (1996)
orientační běh
OK Lokomotiva Pardubice: 1. místo na ME dorostu ve štafetách, 10. místo na MS juniorů, 2. a 3. místo na mistrovství České republiky.

VOJTĚCH NETYMACH (1995)
atletika
AC Pardubice: juniorský mistr republiky (100 m), 2x 2. místo na MČR.

VIKTOR PŮLPÁN (1996)
basketbal
BK Synthesia Pardubice: 1. místo na mistrovství ČR U19, reprezentant ČR v kategorii U18 na ME divize A (13. místo), hráč ligového týmu.

MARTIN ŠIMÁČEK (1997)
rádiový orientační běh
SZTM ROB Pardubice: 1. místo na mistrovství světa juniorů v jednotlivcích a 3., 4. a 5. místo), 2x 1. místo na MS juniorů v družstvech.

MICHAEL ŠPAČEK (1997)
lední hokej
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: 2. místo s ČR na mistrovství světa do 18 let, hráč extraligového A týmu.

HENDIKEPOVANÍ

MIROSLAV ŠPERK (1984)
basketbal
Wheelchair Basket Studánka: kapitán reprezentace ČR, která vyhrála na MR skupinu A a kvalifikovala se do elitní skupiny A.

JAN VANĚK (1979)
atletika
Hvězda SKP Pardubice: 1. místo na mistrovství Evropy (hod kuželkou), mistr ČR.

MASTERS

JAN ŠŤASTNÝ (1970)
kanoistika – rafting
TJ Synthesia Pardubice: 2x veteránský mistr světa, 3x 2. místo na MS), 3x mistr Evropy, mistr ČR.

TRENÉŘI

MARTIN KUBRYCHT (1953)
veslování
ČVK Pardubice: trenér juniorského mistra světa Miroslava Jecha a dalších veslařů – reprezentantů ČR.

MILAN KULHÁNEK (1966)
aikido
Aikido Pardubice: trenér, který dlouhodobě pracuje s dětmi, mládeží i dospělými.

JAN PROCHÁZKA (1959)
basketbal
BK Pardubice: trenér mistrovského týmu U17, dlouholetý úspěšný kouč mládeže.

MIROSLAV WASTL (1960)
atletika
Hvězda SKP Pardubice: reprezentační trenér juniorské reprezentace běžců, vedoucí extraligového družstva mužů, trenér velmi úspěšné skupiny běžců.

DRUŽSTVA DOSPĚLÍ

BK JIP PARDUBICE
basketbal
3. místo v Českém poháru, 4. místo v Mattoni NBL mužů.

HBC AUTOSKLO PARDUBICE
hokejbal
druhé místo v extralize dospělých.

HVĚZDA SKP PARDUBICE
atletika
třetí místo na mistrovství republiky družstev.

LOKOMOTIVA PARDUBICE
orientační běh
třetí místo na mistrovství České republiky smíšených družstev, zisk bronzových medailí v České lize klubů.

DRUŽSTVA MLÁDEŽE

AMK ZP PARDUBICE
plochá dráha
1. místo na mezinárodním mistrovství republiky juniorských družstev.

BK PARDUBICE
basketbal
juniorský mistr České republiky v kategorii (U19).

BK PARDUBICE
basketbal
dorostenecký mistr České republiky v kategorii (U17).

SÍŇ SLÁVY

EVŽEN ERBAN (1945)
plochá dráha
AMK ZP Pardubice: v mládí vyzkoušel fotbal, hokej a pohyboval se u dostihového i motocyklového sportu. Právě posledně jmenovanému zcela propadl a motorismus se jeho celoživotní vášní. Patřil k základním kamenům pardubického týmu, který v roce 1978 vybojoval historicky první mistrovský titul v soutěži družstev. Reprezentoval tehdejší Československo a startoval v několika závodech mistrovství světa na klasické i dlouhé ploché dráze. Po vážném pádu a vzhledem ke zranění páteře musel ukončit aktivní kariéru. Získal trenérskou licenci 1. třídy na FTVS a působil u VTJ Racek Pardubice. Následně pak jeden rok ve Finsku, tři roky v Itálii a šest let u naší reprezentace. V roce 1989 přišel do vedení AMK Zlatá přilba Pardubice a začal vést tým organizující závod o Zlatou přilbu města Pardubic. V současné době je jeho ředitelem a manažerem.

LIBUŠE UHROVÁ (1935)
stolní tenis
TJ Tesla Pardubice: Československá reprezentantka 1952 – 1963 (bronz z družstev ME 1958 a 1960, 4x mistryně ČSR v dámské čtyřhře, 1x mistryně ČR ve smíšené čtyřhře 1958). Začínala v klubu Český lev Beroun a poté vystřídala několik oddílu přes Spartu Praha až po nynější TJ Tesla Pardubice. Dlouholetá trenérka mládeže, rozhodčí a funkcionářka. Ústřední postava současného oddílu stolního tenisu TJ Tesla, kde má na starosti hlavně výchovu mládeže. Pro mladé naděje je vzorem čestného člověka a sportovce. Pracovala i pro vedení stolního tenisu seniorů na evropské i světové úrovni. Zajišťuje konání tréninků a soutěží pro seniory i hendikepované sportovce.