Český výběr na MS ve Španělsku vyhrál všech šest utkání a při své dvanácté účasti z celkových třinácti světových šampionátů dosáhl (po čtyřech stříbrech a bronzech) na metu nejvyšší. Ve vyřazovacích bojích porazil Koreu 16:2, Kanadu 8:7 a ve finále Švýcarsko 5:2.

Vedení reprezentace dávalo už před turnajem najevo, že má pohromadě nejlepší výběr v dějinách. I to i přesto, že se nemohli zúčastnit expardubičtí hráči - útočník Aleš Hemský hrající v NHL za Edmonton a brankář Dušan Salfický. „Jeli jsme tam s cílem získat titul. Cítili jsme, že po dvanácti letech může přijít úspěch,“ uvedl Jiří Provazník.

Klíčem ke zlatu bylo semifinálové vítězství nad Kanadou. Právě tým javorových listů ve čtvrtfinále vyřadil Spojené státy americké, které byly prokletím českých inline hokejistů. Třikrát z předešlých čtyř šampionátů s nimi Češi prohráli ve finále. „Zpočátku jsme si říkali, že je to dobře. I když před šampionátem jsme si na Američany věřili. Pravdou ale je, že by z nás asi neměli takový respekt jako měli ve finále Švýcaři,“ soudí spolehlivý obránce.

Dohra boje o titul

Bezprostředně po finálovém triumfu nad švýcarským protivníkem se český tým ještě chvilku zdržel v Bilbau. „Zašli jsme do restaurace, kde jsme se během šampionátu stravovali. Přišli tam za námi Švýcaři. Byli to super kluci. Vůbec jim nevadilo, že jsme je hodinu předtím porazili ve finále. Oslavovali jsme společně,“ poukázal Provazník na „dohru“ boje o titul. Následně se pozlacená výprava vydala ze Španělska autobusem do Čech. Jaká byla cesta? „Dlouhá…,“ pravil s úsměvem Jiří Provazník a dodal: „Ale příjemná!“

Ze známých jmen tvořili kostru českého mužstva obránci Karel Rachůnek, jenž si během šampionátu stihl vyřídit přestup z New Yorku Rangers do New Jersey, a Rostislav Klesla z Columbusu. „Na mistrovství světa jeli na úkor své dovolené. Vůbec si nehráli na žádné hvězdy. Své umění dávali ve prospěch kolektivu. Utvořila se výborná parta a všichni šli za stejným cílem. Proto jsme také vyhráli,“ předložil recept.

Hlavně zábava

Profesionální hráči ledního hokeje berou hokej na kolečkových bruslích jako vítané zpestření přípravy. To u Jiřího Provazníka neplatí. „Já se hokejem neživím. Mě baví oba sporty, žádný neupřednostňuji,“ podotkl Provazník, který se inline hokeji věnuje už deset let. Na ledové ploše prohání útočníky v dresu Litomyšle v krajském přeboru.

Světový inline hokej je stále rozpolcený. Šampionáty se konají pod křídly organizací IIHF a FIRS, které spolu soupeří. „Jde jim asi o peníze,“ myslí si Jiří Provazník, jenž v roce 2004 reprezentoval na MS organizace IIHF, zatímco letos se mistrovství pod FIRS zúčastnil poprvé. „Hrací plochy jsou rozměrově stejné. V organizaci FIRS jsou menší branky a neplatí postavení mimo hru na červené čáře,“ vysvětlil zásadní rozdíly. Ve Španělsku nestartovaly celky Švédska a Finska, které FIRS neakceptují. „Kanaďané zase nejezdí na akce od IIHF,“ dodal.

Každopádně úspěch pozvedl renomé inline hokeje v České republice. „V jiných zemích má tento sport větší zvuk. U nás je stále málo známý. Tohle ho více zpopularizuje,“ souhlasí.