Bronzový medailista ONDŘEJ ROLENC (7. listopadu 1991), závodník TJ Obal Centrum Pardubice, završil své působení na Základní škole Polabiny I a po prázdninách se usadí již do středoškolských lavic.

Ondřeji, vaším prvním závodem na mistrovství světa byl individuální závod v dlouhém sjezdu, ve kterém jste hned vybojoval medaili…

Jelo se mi lépe než předcházející den, kdy jsem si trať projel v tréninku. Byla to moje premiéra na tak významné akci, proto jsem se snažil jet naplno i v tréninku, což mi hodně pomohlo. Na mezičase mi hlásili ztrátu na Němce Heilingera. S tím jsem ale počítal, protože Tim podává opravdu výborné výkony. A v cíli z toho bylo pro mě třetí místo.

Český reprezentant Michal Kučera ve spleti ramen řeky Saluda zahnul do špatného koryta, a tím vám vlastně usnadnil cestu ke světovému bronzu…

Michal měl velkou smůlu. Při měřeném tréninku jsme si zkoušeli najet trať, ale pro závod pořadatelé připravili v jednom úseku zkratku. Kolega zahnul dříve, než měl.

Další den byl ve znamení závodu družstev v klasickém sjezdu. Česká hlídka, kromě vás Rygel a Kučera, vyhrála. Zlaté medaile ale neobdržela. Jak je to možné?

Na start se postavily pouze tři hlídky. Aby se mohly výsledky počítat v rámci mistrovství světa, muselo by startovat minimálně šest družstev. Šampionát se konal v USA a pro evropské celky je velmi nákladné posílat do každé disciplíny tři nebo více závodníků. Proto se nemohou soutěže hlídek zúčastnit.

Na závěr vašeho vystoupení vás čekal individuální závod ve sprintu, ve kterém jste obsadil pátou příčku. Jaký měl průběh?

Pro českou výpravu skončil velmi úspěšně. Obsadili jsme čtyři pozice v první pětce. Zlato získal Marek Rygel, který příští rok bude závodit již v seniorské kategorii. Já jsem skončil pátý, protože jsem udělal pár chyb. Záleží hlavně na najeté stopě.

Vyhovoval vám charakter řeky?

Trať se mi zdála lehčí proti těm, na kterých jsem jezdil třeba u nás. Čekala mě rovná voda skoro na polovině trati a potom tři peřeje. Jedna byla však opravdu náročná.

Česká republika získala celkem čtrnáct medailí. Patříme v tomto odvětví do světové špičky i v mládežnické kategorii?

Dá se to tak říct. Vybojovali jsme pět zlatých medailí, stali jsme se nejúspěšnější výpravou. Nejvíce se v USA dařilo nám a Francii.

Poprvé jste se podíval na americký kontinent. Obešlo se vše při tak daleké cestě bez komplikací?

S cestou byla spojena spousta starostí. Máme lodě delší než slalomáři, téměř čtyři metry. Vznikly komplikace při nakládání do letadla. Stálo to spoustu peněz. Zpátky domů jsme lodě už nevezli, protože jsme je v Americe prodali. Náklady na zpáteční přepravu lodí by byly příliš vysoké.

Doprovázel šampionát zvýšený zájem diváků či médií?

Diváci si cestu do areálu našli, třeba i na zahajovací ceremoniál. Mistrovství sledovala místní televize, zprávy o něm se objevovaly každý den.