Tři ku jedné. Taková je vzájemná bilance basketbalistů Pardubic a Svitav v této sezoně Kooperativa NBL. Třetí pardubická výhra se zrodila po dramatu, jehož rozuzlení se zrodilo v posledních minutách.

Soutěž pokračuje o víkendu 40. kolem, v němž Pardubice přivítají nebezpečný Kolín a Svitavy zamíří do Prostějova.

Svitavy – Pardubice 85:92

Soupeři neměli k dispozici kompletní sestavy, zejména na straně domácích si marodka pořádně zařádila a v jejich sestavě scházelo hned pět hráčů.
Přesto zahájili excelentně a možná právě super start (15:4) přispěl k tomu, že s favoritem drželi krok po celou dobu.

„Začátek nám vyšel skvěle, sami jsme to nečekali. Nakoplo nás to do celého zápasu," potvrdil trenér Turů Stanislav Petr.

To, že jeho svěřenci nakonec padli, má podle jeho slov dva zásadní důvody. „Jednak to byl útočný doskok hostů, ze kterého měli druhé střely a z nich nás trestali. Potom naše ztráty, bylo jich čtyřiadvacet, což je strašně vysoké číslo a s takovým prostě nemůžeme pomýšlet na vítězství. To bychom museli být úplně fenomenální střelci," je si vědom kouč Petr.

Pardubický lodivod Tomáš Bartošek měl z úvodu zápasu pochopitelně absolutně opačné pocity nežli jeho protějšek.

„Nám se bohužel vstup do utkání vůbec nepodařil. Domácí brzy vedli a to jim dodalo ohromné sebevědomí. Rázem si věřili, cítili šanci na vítězství a ta je držela až do konce."

Už při pohledu na výsledek je zřejmé, že prim tentokrát hrála ofenziva, zatímco obrany nebyla zejména v první půli silnou stránkou ani jednoho ze soupeřů. „My jsme neměli problém v útoku. Tam se nám dařilo, dvaadevadesát bodů je hodně, prosazovali jsme se, ale bohužel jsme měli velký problém v obraně. Hlavně Jones nás svými dravými nájezdy dost trhal, kdy buď vytvořil pozici pro spoluhráče, nebo zakončil sám. Domácí i velmi dobře trefovali za tři, což je jejich silná stránka. Zápas se rozhodl na útočné polovině a my dali těch bodů více," hodnotil pardubický kormidelník.

Pro Beksu znamená výhra posun na čtvrté místo, což by se ve čtvrtfinále play off nepochybně náramně hodilo…

Tuři si sice z derby neodnesli kýžené vítězství, ovšem vzhledem k porážce Ostravy v Brně jejich naděje na play off nijak zásadně neutrpěly a stále jsou více než reálné. Dojem z jejich výkonu byl pozitivní. „Na to, že obě družstva nebyla kompletní, to byl pohledný a napínavý zápas. Musím poděkovat svým hráčům, protože v sedmi to pro ně bylo fyzicky náročné," řekl Stanislav Petr.

Je nutno bohužel dodat, že do role muže, který zatoužil se výrazně zapsat do dějin tohoto derby, se více než kdokoli z hráčů obsadil rozhodčí Kurz, jehož neskutečný verdikt ze 36. minuty rozběsnil svitavské diváky k zuřivosti. Připomeňme, že v tuto dobu (za stavu 74:78) nejen, že neodpískal evidentní faul na Doakse, ale ještě domácímu pivotovi udělil technickou chybu. Což Pardubice využily a v průběhu následující minuty získaly desetibodový odstup, což se ukázalo jako klíčová pasáž celého utkání.