Chceš být slovenským zbojníkem? Tak musíš složit zkoušku zdatnosti. Ta se skládá z několika úkolů. Jedním z nich je přeskočení hořící vatry… A takový křest ohněm podstoupí trenér pardubických basketbalistů DUŠAN BOHUNICKÝ. Dnes totiž zažije premiéru ve vyřazovacích bojích Mattoni NBL v roli hlavního kouče. Stane se tak na půdě Děčína, kde tamní fanoušci umějí vytvořit „bílé peklo". A v play off bude na severu Čech dvojnásobně horko!

Trenére, po hodinách nejistoty, kdy se vaši čtvrtfináloví protivníci neustále měnili, na váš tým vyšel Děčín. Jak jste přijali jméno soupeře?
Jako holý fakt. Soupeře pro čtvrtfinále jsme si nevybírali, ani jsme nijak nekalkulovali. Zkrátka jdeme na Děčín, a tak jsme se na něj snažili co možná nejlépe připravit.

S Děčínem máte v letošní sezoně vyrovnanou bilanci. Co vám tyto zápasy napověděly?
S Děčínem jsme během základní a nadstavbové části sehráli čtyři zápasy. V první fázi jsme ho dokázali dvakrát porazit, v nadstavbě jsme naopak dvakrát prohráli. Tím bych chtěl vyzdvihnout tým soupeře, že se s přibývajícím časem víc sehrával. I když ho opustil Peter Sedmák a přišla nějaká zranění, dostal se z toho. Postupně se zvedal a propracoval se až na čtvrté místo tabulky. Takže je jasné, že budeme mít co do činění s velmi kvalitním protivníkem. Už jen proto, že dlouhá léta disponuje stejnou osou hráčů.

Po řekněme nevýrazných výkonech vašeho družstva v nadstavbové části se s vámi až tolik nepočítá. Přijímáte roli, že nejste favorité?
Je pravdou, že nadstavbová část našemu týmu určitě nevyšla podle představ. Na druhou stranu play off je specifická soutěž. Je to klišé, ale je to tak. Vždyť všichni začínají od nuly a rozhodovat bude momentální rozpoložení jednotlivých týmů. V této sérii se střetnou vyrovnaní soupeři. Osobně si myslím, že výrazného favorita nemá.

Pro vás je čtvrtfinále s Děčínem specifickou záležitostí. Jedná se totiž o vaše první play off v Mattoni NBL v pozici hlavního  trenéra. Máte mnohem větší zodpovědnost než jako hráč, viďte?
Každopádně. V roli hráče jsem podobných situací zažil spoustu. V roli hlavního trenéra mě čeká první play off . Navíc  v týmu, který má dlouhodobě velké ambice. Mojí snahou bylo co nejlépe připravit tým do těžké čtvrtfinálové série s Děčínem. Na druhou stranu jsem nechtěl hráčům uškodit tím, že je budu zahrnovat až příliš velkým množstvím informací, které ve mně v současnosti jsou.

Můžete to upřesnit?
Tloukly se ve mně dvě věci. Rád bych chtěl týmu sdělit co nejvíce užitečných věcí, ale nechtěl jsem jimi hráče zahltit. V každém případě jsme se snažili co nejpečlivěji připravit, protože nás čeká hodně náročná série. Tak uvidíme, jak se nám to podařilo.

Traduje se, že úspěšně zvládnutý vstupní zápas psychicky nakopne vítězný tým. Jaký na to máte názor?
Uvědomujeme si, že pro postup musíme minimálně jeden zápas v Děčíně vyhrát. Nicméně já osobně bych nepřikládal až takovou důležitost hned prvnímu utkání. Hlavně zkušení hráči, kterých je v obou týmech dostatek, moc dobře vědí, že čtvrtfinálová série se hraje na tři vítězné zápasy. O jejím vítězi nerozhodne první utkání.

Co čert nechtěl, stejně jako v loňské sezoně postihly BK JIP Pardubice rozsáhlé zdravotní problémy. A opět se vyrojily u klíčových hráčů…
Zranění ke sportu patří. Jsem rád za návrat kapitána Zbyňka Pospíšila, i když stále není úplně zdravotně v pořádku. Po měsíční pauze se pomalu dostává do herního tempa. Zároveň mi dělá vrásky na čele zdravotní stav několika dalších hráčů. Intenzivně jsme se snažili pracovat na návratu Petra Bohačíka, Evaldase Žabase, Coreyho Muirheada a Lukáše Kotase. V tuto chvíli nejsem schopen říct, kdo z nich bude schopen nastoupit. Ať už od začátku série, nebo v jejím průběhu.

Jak podle vás dosáhnout toho, aby byla série nebo zápasy alespoň vyrovnané? Co musíte otupit u Děčína a naopak vybrousit u svého týmu?
Pokud jde o hru Děčína, jeho síla je v dlouhodobé sehranosti. Většina klíčových hráčů je v tomto týmu několik sezon a navzájem se velmi dobře znají. Co se týče vybroušení naší hry, přáním je efektivnější využití  hráčů na pozici křídel.

Pardubice a Děčín se z historického hlediska znají jako vlastní boty. Zápasy vyrovnaných soupeřů rozhodují maličkosti.  
O které se může jednat?
Z mého pohledu jsou dva důležité faktory, které budou rozhodovat. Prvním je kvalita naší hry ve vnitřním prostoru, druhým pokrytí perimetru Děčína. Tedy jak se dokážeme vypořádat s trojkovou  sílou hráčů, jako jsou Levell Sanders, Patrick Pope, Luboš Stria nebo Admir Alič. V posledních zápasech, které jsme s Děčínem hráli, nám totiž právě tato čtveřice dělala největší problémy.

Čtvrtfinálový řád
1. zápas – dnes: BK Děčín vs. BK JIP Pardubice (18.00)
2. zápas – úterý 23. dubna: BK JIP Pardubice vs. BK Děčín (18.00, hala na Dukle)
3. zápas – pátek 26. dubna: Děčín vs. Pardubice (18.00)
4. zápas – úterý 30. dubna: BK JIP Pardubice vs. BK Děčín (18.00, ČEZ Arena)
5. zápas - pátek 3. května:   Děčín – Pardubice (18.00)
Letošní sezona: Pardubice – Děčín 2:2. Doma: 83:72 (základní část) a 68:85 (nadstavba), venku: 82:75 a 73:89.
Čtvrtfinále 2009/10: BK Synthesia Pardubice – BK Děčín 3:0. Doma: 84:70, venku: 75:72, doma: 78:71.
Čtvrtfinále 2007/08: BK Děčín – BK Synthesia Pardubice 2:3. Doma: 60:73, venku: 67:66, doma: 85:83, venku: 72:90, doma: 66:76.