Pardubický rozehrávač VIKTOR PŮLPÁN nabral obrovskou formu. USK pomohl při výhře 94:62 skolit dvanácti body a proti Opavě (96:68) si sedmnácti body vytvořil sezonní maximum.

V minulém týdnu jste sehráli dva domácí vítězné zápasy. A oba před očima domácích fandů. Panuje tedy maximální spokojenost?

Určitě jsme spokojeni, ale nesmíme se vznášet v oblacích. Stále ještě máme na čem pracovat. Především na útočném doskoku a redukování ztrát. Nicméně oba dva zápasy jsme odehráli ve skvělém tempu. Hráli jsme výborně v útoku i obraně.

Během pěti dnů jste se střetli se dvěma odlišnými styly. Bylo těžké se přeorientovat z obranného USK na ten útočný Opavy?

Nebyl to problém. Každý tým v lize je něčím specifický. Jde o to, vždy se na konkrétního soupeře co nejlépe připravit. Myslím, že to se nám v obou případech povedlo.

Když hrajete proti obrannému družstvu, je nutné si hlídat každý koš. Přeci jenom proti ofenzivnímu protivníku se nemusí hrát v obraně úplně na krev, co vy na to?
Nám bezesporu vyhovuje, když se hraje nahoru – dolů. Ale i proti USK jsme si nenechali vnutit jejich hru, kdy se snaží při útoku využívat celého limitu čtyřiadvaceti sekund. Na druhou stranu ani proti útočným týmům nepolevujeme v obraně. Snažíme se furt stejně do obrany i do útoku, aby z toho byly konzistentní výkon.

Nicméně se zdálo, že první poločas proti Opavě jste odehráli bezstarostně. Nemohl to ovlivnit fakt, že soupeř nastoupil oslaben?
Je pravda, že to trochu zapůsobí. V hlavě máte, že nehrají dva klíčoví hráči. Na nejvyšší úrovni se ovšem vždy najde někdo, kdo může své spoluhráče zastoupit. My jsme šli do utkání s Opavou s tím, že je jedno, kdo nastoupí.

V obou utkáních jste nasadili k trháku ve třetí čtvrtině. Můžete to být nějaká zákonitost v basketbale, třeba, že v kabině je více času na přemýšlení, nebo člověk nabere nové síly?
Není to nic extra. V tom smyslu, že první poločas vychladíme a do druhého vpálíme. Ale start do druhého poločasu je důležitý v případě, že je skóre na vážkách. Byli jsme plus devět a chtěli jsme od začátku Opavě odskočit, aby jsme se s nimi netahali až do koncovky.

Vám se v této fázi podařilo dokonale odříznout nejlepšího hráče i střelce hostí Jakuba Šiřinu. Byl na to v pauze kladen důraz?
Ne, my se nebavíme úplně o jménech. Je však pravda, že hra Opavy stála na něm. Prakticky byl jediný, kdo hrozil. V první půli neslezl z palubovky, takže se na něm musela projevit únava. Je ale pravda, že jsme mu už nenechávali volné střely.

V závěrečném dějství Slezané zcela viditelně odpadli. Fyzicky ale také psychicky. Tušili, že na rozjetého soupeře nemají?
Rozhodně na tým zapůsobí, když se dlouhou dobu drží na dostřel a pak ztrácí třeba patnáct bodů. Dostane se to do hlav. Opava prostě měla smůlu, že jsme pořád šlapali naplno (úsměv). Kvůli sobě i fanouškům.

Přešli jsme plynule k divákům. Co říkáte tomu, že v době hokejového utkání dorazilo na Dašickou jenom o 1800 lidí méně než na sport číslo 1 v Pardubicích?
(směje se) Každopádně jsme rádi za návštěvu přes 1100 diváků. Letošní sezona je z tohoto pohledu fakt skvělá. Jsme rádi, že se nám daří, protože náš basketbal je musí bavit. Možná proto, si občas dovolíme nějakou parádičku na úkor systémové akce…

Pardubice si výhrou nad Opavou definitivně zajistily vstup do play off ze druhé pozici. Čekali jste, že to bude s předstihem pěti kol?
Nečekali. A vlastně my, jsme s tímto nijak nekalkulovali. Do každého utkání jdeme s cílem vyhrát. Trenéři nechtějí šetřit žádného hráče. Zpátky k umístění. Je to příjemné zjištění, ale nadále budeme hrát tak, jako kdybychom neměli nic jisté.

Na závěr k vaší osobě. V obou utkáních jste byl zvolen MVP. Co vězí za zlepšením vaší formy?
Nic jsem nezměnil. Cítím ale na sobě, že jsem agresivnější v útoku i v obraně. Více si věřím a to se projevuje na obou polovinách hřiště. Snažím se hrát více na koš a nebýt jenom podavačem. Tak snad budu v podobných výkonech pokračovat…