Několik let patřil sobotní program rovinovým dostihům, letos podruhé nabídne vrcholy přes proutěné překážky a poprvé také klasickou steeplechase, Stříbrnou trofej. Ani tentokrát se na startu ostře sledovaných dostihů neobjeví mnoho koní, ale kvalita rozhodně nechybí, a tak program nabídne zajímavé souboje.

Nejlépe dotovaným dostihem odpoledne je Stříbrná trofej na 4400 metrů. Po výkonu na chuchelské dráze ve 2. Velké národní steeplechase o Pohár Josefa Váni bude favoritem francouzský rodák Anaking, v jehož sedle bude žokej Jaroslav Myška. „Není to velký koník, ale ukázal, že je dobrý. Navíc už si i odpočinul a je veselý. Doufám, že to vyjde, máme to dobře rozdané," říká Jaroslav Myška.

Další z účastníků, desetiletý Soros, vyhrál v Pardubicích klasickou steeplechase před třemi lety, poté přešel na krosy a o rok později byl jedenáctý ve Velké pardubické. Letos se opět vrátil na klasiky, ale zatím na velký výsledek čeká. V Praze byl za Anakingem až sedmý.

Na startu bude i Oldfieldroad, jehož ambice zvyšuje přítomnost Jana Faltejska v sedle.

Tři roky starý triumf bude obhajovat Čáriray, v sedle s rekordmanem dostihu Dušanem Andrésem ho nelze podcenit.

Také druhý z vrcholů sobotního programu Křišťálový pohár města Pardubic na 4100 metrů se odehraje se zahraniční účastí. Ze Slovenska přijede dvojnásobný vítěz z Topolčianek Quebracho, polské zájmy bude hájit Nick of The Star, který má na kontě spolehlivé výsledky, ale bez vítězství. Maďarský turf bude reprezentovat šestiletá Diplomata.

Vrchol sezony pro začínající překážkáře představuje Zlatá spona tříletých, která bude v letošním roce odběhnuta jako Cena Arnošta z Pardubic. Právě ve Zlaté sponě tříletých se může představit budoucí účastník Velké pardubické.

Ve druhém dostihu programu stojí za zmínku pětiletá hnědka Playmona, která bude útočit na deváté vítězství v řadě, čímž by vyrovnala rekord. Devětkrát za sebou již dokázaly vyhrát legendy českého turfu jako Scyris, De Roberto, Age of Jape a Registana, ale nikomu z nich se nepodařilo přidat desátý vítězný zásah v řadě.

SOBOTNÍ PROGRAM

12.00 – Cena podporovaná společností Karel Hainz – Memoriál Carlo Biffi, 12.50 – Nagroda Toru Wyścigowego Partynice – Wrocław, 13.25 – Cena podporovaná závodištěm White Turf St. Moritz, 14.00 – Cena Arnošta z Pardubic podporovaná Dopravním podnikem města Pardubic, a.s. – Zlatá spona tříletých, 14.35 – Křišťálový pohár města Pardubic – Premio Ippodromo di Merano, 15.20 – Cena společností Retia a Excalibur Group, 16.00 – Stříbrná trofej podporovaná společností Bohemia Sekt.

(zr, tr)