Obě ruce levé! Jinak snad ani nejde vyjádřit střelecká potence obou týmů. Retro zápas, kterým pardubičtí basketbalisté skládali hold legendám, se do historie zapíše černým inkoustem. USK Praha neměli pro oslavence pochopení a favoritu i více než tři a půl tisícovkám diváků pokazili večer.

BK JIP Pardubice – USK Praha 54:58 (19:17, 37:32, 45:42).
Body: Švrdlík 12, Wall, Pandula, Škranc a Sanders po 9, Půlpán 4, Kohout 2 – Josipovič 21, J. Bohačík 13, Šafarčík 12, Slavík 5, Mareš 3, Grunt a Alič po 2.
Rozhodčí: Matějek, Lukeš, Salvetr.
Trojky: 6:1.
Trestné hody: 9/2 – 32/19.
Fauly: 28:20.
Pět chyb: 39. Sanders, 40. Nečas.
Diskvalifikační faul: 40. Švrdlík.
Doskoky: 41:41.
Diváci: 3486.
Nejlepší hráč: Igor Josipovič.

První šest minut ovládli domácí dlouháni. Na světelné tabuli v té chvíli bylo k vidění skóre 15:5. Beksu táhl Kamil Švrdlík, který k této porci přidal deset bodů. Jenže to byl pohříchu jediný světlý okamžik oslavence. Nevyšel mu totiž vůbec přelom prvních dvou čtvrtin. Přesně 6 minut a 32 vteřin neskóroval. No a USK otočilo stav z 12:19 na 25:22 z jeho pohledu. V tu chvíli ale přišel se svojí troškou do mlýna do té doby střelecky mlčící Dušan Pandula. Devíti body během tři čtvrtě minuty vrátil Bekse vedení, které podpořil třemi trojkami David Škranc. V poločase tak vedla o pět bodů.

Optimismus z velice dobře zaplněných ochozů Tipsport areny rychle vyprchal. Hra domácích totiž upadala do stále větší křeče. Střelecké a rovněž herní. Ve třetím kvartálu si vybrali další hluché místo a jenom neschopností pražského týmu, nebylo rozhodnuto už mnohem dříve. Už dlouho se nestalo, aby po třech čtvrtinách panoval stav 45:42. A jestliže v této epoše zaznamenaly Pardubice pouhých osm bodů, tak ani v té závěrečné se nepřehouply přes dvouciferné skóre. A do třetice jim zlomil važ minimálně pětiminutový úsek. Poslední naději dal svému týmu Levell Sanders, který trojkou snížil dvě minuty před koncem na rozdíl jediného bodu (52:53). Koncovka ovšem Východočechům vůbec nevyšla. Navíc už tak zkažený dojem jim ještě pokazil diskvalifikační zákrok Kamila Švrdlíka. Poté co dvě vteřiny před koncem neproměnil už první šestku (poté už domácí nemohli myslet na zahození trestného hodu a případný vyhraný doskok) vzal za běhu svého protivníka do kravaty. První oslava šedesátin tak pardubickému klubu přinesla chuť pelyňku.

„V úvodu zápasu jsme hráli proti osobní obraně a dostávali jsme se do jednoduchých situací, které jsme proměňovali. V dalším úseku USK postavil zónu a v této pasáži jsme bohužel nebyli střelecky úspěšní. Trvalo to delší úsek, zejména pak ve druhém poločase, kdy jsme nedokázali skórovat. Nepoměr trestných hodů, devět ku dvaatřiceti je viditelný, nemyslím si, že bychom byli až tak neaktivní ve hře na koš… Nicméně výsledek je takový, jaký je. Mrzí mě závěrečná situace, nesportovní faul Kamila Švrdlíka. Šlo o frustraci ze zápasu, který jsme nezvládli," podotkl pardubický kouč Dušan Bohunický.