Ke kin-ballu se Alice Paurová dostala náhodou a nakonec mu zcela propadla. „Asi před pěti lety nám tento sport představili známí z Belgie. Nejdřív jsem si říkala, co je to za hlou-post, ale pak jsem zjistila, že je to úžasný sport," vysvětli-la své začátky s kin-ballem Alice Paurová, nynější trenérka české kin-ballové reprezentace.

NOVÝ SPORT MĚL 
BOJOVAT S OBEZITOU

Kin-ball vznikl v Kanadě před třiceti lety díky reformě sportu. „Tehdy bylo hlavním cílem vymyslet nový sport, který by přiměl děti se hýbat. Protože v Kanadě zjistili, stejně jako my tady, že děti se sportu vzdalují a tloustnou," řekla Alice Paurová.

Nyní se na jejím stanovišti Olympijského parku Pardubice 2016 vystřídá 
v jeden moment i 60 návštěvníků. „Když děti zjistí, jak snadné je kin-ball hrát, tak je odtud těžko dostáváme. Neustále se tu točí lidé a nemáme tu pauzu ani pět minut," usmívala se trenérka. Především o víkendu bylo na jejich stanovišti rušno.

„Většina dětí, co sem přijde, tak o kin-ballu vůbec nic neví. Za patnáct minut se ale naučí pravidla a umí ho hrát, což je neuvěřitelně nadchne," popsala Alice Paurová. Podle ní je klíčem úspěchu kin-ballu právě jednoduchost, s jakou se ho lze naučit. „Tenhle sport nikoho nediskriminuje a nevylučuje," nechala se slyšet trenérka reprezentace. Podle ní navíc často hraje roli i to, že u běžných sportů trvá dlouho, než se jej dítě naučí.

Kin-ball ale mohou hrát 
v podstatě hned a už se potom jenom zlepšují.

VELKÝ ÚSPĚCH ČECHŮ
NA SVĚTOVÉM POHÁRU

Nejlepší družstva jsou již tradičně ta kanadská, jelikož sport má v této zemi silnou základnu a spoustu hráčů. Výběr reprezentace Česka a Kanady se přitom nedá moc srovnávat.

„V Kanadě si mohou vybírat z patnácti tisíc lidí, já 
z dvaceti," vysvětlila Alice Paurová.

„Nám se ale i tak po dvou letech trénování povedlo 
s mužskou reprezentací vyřadit Kanadu ze semifinále. To se předtím žádnému jinému družstvu nepovedlo," řekla Alice Paurová. Její tým v loňském Světovém poháru ve Španělsku skončil třetí.

„Na reprezentaci trénujeme každých čtrnáct dní. Vždy se k nám domů sjedou lidé z celé republiky a já je 
u sebe ubytuji," nechala se slyšet trenérka, jejíž celá rodina v posledních letech kin-ballem žije. „Zatím 
v tom sportu ještě nejsou takové peníze, takže je ještě čistý a to prostředí je opravdu milé," sdělila Deníku Alice Paurová.

AGRESE A NÁSILÍ PRÝ 
V KIN-BALLU NEJSOU

Kanadský kin-ball je vytvořen jako férový nekontaktní sport, ve kterém agrese nemá co dělat.

„Děti se učí, že pro nadávky ve sportu není místo. Pokud si chtějí vybít agresi, tak mohou na úderech do míče, ale jinak neexistuje, že by v tomto sportu bylo vidět násilí," podotkla Alice Paurová.

„Na tomto sportu je fajn, že je velmi přátelský. Hráči si na začátku potřesou rukama a po skončení se opět pozdraví a poplácají po zádech," dodala trenérka české reprezentace.

Pro zájemce je na stanovišti kin-ballu v pardubickém olympijském parku připravený i malý turnaj. Na něj může přijít kdokoliv v sobotu 14. srpna. Odstartuje ve dvě hodiny odpoledne.