Tradice zůstane zachována. Blíží se konec roku, což je jasný signál pro různá hodnocení a bilance. Na stránkách Pardubického deníku je pro ně rezervován prostor. Výhodu mají ty sporty, které už se uložily k zimnímu odpočinku. První vlašťovkou jsou tělesně postižení atleti z Hvězdy SKP Pardubice. Při závěrečném posezení se mimo jiné ohlédli za třinácti sezonami ve své existenci. A slova předsedkyně oddílu se poslouchala hezky.

„Pokud máme bilancovat naší historii, dostaneme se k výsledkům, které nemají v žádném sportu v Pardubickém kraji obdobu. Vždyť naši reprezentanti přivezli za tu dobu z českých šampionátů, při celkem 127 účastnících, až neuvěřitelných 242 medailí. S nadsázkou se dá říci, že některá mistrovství se stala téměř přeborem  Hvězdy," zabrousila do tuzemských vod Eva Hrdinová.
Jenže její „ovečky" dávaly o sobě nahlas vědět i na mezinárodních akcí, mezi které patří ME. MS i PH.

Na evropském vrcholu startovalo třináct našich závodníků, kteří si pověsili na krk čtrnáct medailí. Na světových šampionátech se představila jedenáctka, která přidala do klubové sbírky sedm cenných kovů. Ke vší úctě k oběma mistrovstvím nejprestižnějším závodem jsou paralympijské hry. Naši sportovci se zúčastnili tří letních paralympiád. Bojovali v Aténách (2004), Pekingu (2008) i Londýně (2012). Celkem deset sportovců přivezlo domů osm medailových ocenění," vypočítala Hrdinová.
Pomyslnou třešničkou na dortu jsou zápisy do tabulek rekordů. Ať už na domácí či mezinárodní světové.

„Celkem třiadvacet atletů překonalo v historii oddílu 89 krát český rekord. Padaly opakovaně i světová maxima. A to v podání Martina Němce a Veroniky Foltové," přibližuje předsedkyně oddílu a ještě k tomuto tématu dává:.
„Naši členové vozili medaile a skvělá umístění i z dalších mezinárodních soutěží, jako jsou Světové hry IWAS, Mezinárodní mistrovství v atletice handicapovaných Německa, Nozozemí, Dánska, Chorvatska, Polska a dalších států."
Závěr schůzky už nevyzněl tak optimisticky. Sportovci přijali informaci, že i letošní sezona, především ta zimní, přípravná, se bude odvíjet tradičně venku na mrazu a ve sněhu. To znamená, že se opět odkládá výstavba tělocvičny pro sportovní přípravu zdravých i tělesně postižených atletů v areálu Městského stadionu. Schází prý jakýkoli krytý prostor vhodný ke sportovní přípravě vozíčkářů.

Sportovci proto nesli s nelibostí skutečnost, že více než devět let po generální rekonstrukci tartanové dráhy majitel stadionu nepokračuje v plánované výstavbě směrem ke zlepšení podmínek nejen paralympioniků, ale i dalších sportovců a reprezentantů z řad zdravých atletů.

Zástupce Hvězdy přijal po skončení sezony hejtman Pardubického kraje.
„Pan Netolický se živě se zajímal o sportovní soutěže tělesně postižených sportovců, o specifika jejich disciplín. Kladně hodnotil jejich výsledky, které velmi dobře reprezentují sport v Pardubickém kraji. Vyslechl si také stesky atletů o nedostačujících podmínkách k zimní sportovní přípravě, která brání v ještě lepších výsledcích," podotýká Eva Hrdinová.

A jaké jsou plány atletů TPS v příštím roce? Jeho vrcholem bude mistrovství Evropy ve Swansea. K tomu budou směřovat kvalifikační závody. Je velká šance, že by se do Walesu mohlo podívat až šest borců z pardubické Hvězdy.