Senzace? Podle papírových předpokladů možná ano, nicméně kdo sledoval na vlastní oči krajské basketbalové derby Svitavy – Pardubice, ten musel uznat, že domácí Tuři porazili favorizovaného soupeře naprosto zaslouženě.

Svitavy – Pardubice 84:75
Utkání bylo od počátku velice vyrovnané a po celých čtyřicet minut se ani jeden z týmů nedostal do výraznějšího trháku. Hostům chyběl zraněný střelec Wall a to se možná na jejich hře podepsalo více, než by koho napadlo. Navíc Tuři cítili svoji obrovskou šanci a šli jí tvrdě naproti. „My jsme si na Pardubice věřili. Vždycky, když k nám přijedou, jsme na ně nabuzení," potvrzoval nejlepší hráč zápasu Jan Špaček.

První půlka (44:46) byla pro diváky atraktivní, padalo hodně bodů a jakmile někdo lehce odskočil, druhý se hned dotáhl. Po změně stran se hrálo daleko více se soustředěním na obranu. „Byla to bitva o to, kdo získá menší náskok a kdo si ho dokáže pohlídat," uvedl svitavský lodivod Stanislav Petr.

Chléb derby se lámal v závěru, když se nejprve pod košem prosadil Doaks a z dalšího útoku přidal důležitou trojku Špaček, čímž domácí utekli ze stavu 72:69 na 77:69. Hosté se pak na kontaktní rozdíl už nepřiblížili, byť je Tuři ještě čtyřmi zahozenými šestkami nechali ve hře. Necelou minutu před klaksonem sice zkorigoval Pandula na 77:74, následné trestné hody Jonese však daly definitivní razítko na svitavský triumf, který do konečné podoby upravily další šestky.

„Jsem nesmírně štastný, děkuji hráčům za výkon, protože ze sebe vymáčkli úplně všechno," neskrýval nadšení trenér Petr. „Naše rotace je užší, obávali jsme se rychlé hry soupeře v přechodové fázi, ale nerozjel to takhle od začátku a to nám pomohlo," povšiml si domácí kormidelník. „Věděli jsme i o tom, že hosté mají silné střelce na perimetru, nejen ty zkušené, ale i nebojácné mladíky. Ve druhém poločase ale tolik střel neměli a netrefovali. Myslím, že jsme zvítězili proto, že jsme více bojovali a chtěli doma vyhrát," dodal kouč Petr.

„Zápas hodnotím spíše negativně, protože jsme měli více věcí řešit jiným způsobem a s větší agresivitou," hodnotil pardubický trenér Dušan Bohunický. „Místo toho, abychom sami určovali od první čtvrtiny tempo, tak jsme se přizpůsobili pomalé hře soupeře a nedostali se do rytmu. Dovolili jsme příliš mnoho Jonesovi, nechávali ho najíždět do vnitřního prostoru a nezměnili hru v obraně. Problémy jsme měli i s dalšími hráči, byť jsme si řekli, že třeba Špačkovi nesmíme dovolit takové střely. Katastrofou byla některá přečíslení, kdy jsme dostávali jednoduché bloky," vyčetl trenér Pardubic svým svěřencům.

Tuři tak pokračují ve svém famózním tažení a po šestém kole jsou, kromě Nymburka, s pěti výhrami nejlepší v soutěži!
Liga se otřásá v základech!

Fakta – body: Špaček 21, Jones 18, Teplý 11, Doaks 10, Barker 9, Jaroš 6, Bašta 5, Vaňák 4 – Pandula 24, Šoukal 12, Škranc 10, Nečas 8, Švrdlík 8, Kotas 5, Sanders 3, Příhonský 3, Půlpán 2.
Rozhodčí: Vondráček, Znamínko, Blahout.
Fauly: 20:26. Pět chyb: 40. Teplý – 33. Švrdlík.
Trestné hody: 31/22 – 15/8.
Trojky: 6:7.
Doskoky: 41:46.
Diváci: 804.
Hráč utkání: Špaček (Svitavy).

Další výsledky – 6. kolo: Ostrava – Brno 68:60, Ústí nad Labem – Kolín 73:84, Prostějov – Jindřichův Hradec 84:68.