Obhájci mistrovských titulů Vít Pavlišta a Petra Kamínková, účastnice olympijských her v brazilském Riu Anežka Drahotová a řada dalších se postaví na start půlmaratonu, který se koná v tradičním dubnovém termínu. V sobotu se v ulicích krajského města rozhodne o držitelích mistrovských titulů na jedenadvacet kilometrů dlouhé trati.

Bohatý program láká běžce i diváky. Nejde jen o půlmaraton, ale i další závody. Poběží se Lidový běh Vaňka Vaňhy, do kterého se zapojí i děti z pardubických škol. Následovat budou pohárové závody handbiků a koloběžců. V poledne pak vyrazí běžci na trať o délce deseti kilometrů.

Časový program 9.20 slavn. zahájení u divadla
 9.40 start běhu V. Vaňhy
10.15 vyhlášení nejpočet. škol
10.30 start závodu handbiků
10.40 start závodu koloběžek
12.00 start Kiekert desítky 12.15 vyhlášení výsl.handbiků
12.40 vyhlášení koloběžek
13.00 start Pardubického vin.
           půlmaratonu a MČR
13.15 vyhlášení Kiekert "10"
14.40 vyhlášení výsl. MČR
15.25 vyhlášení výsledků
           půlmaratonu.

„Vrcholem celého dne je start půlmaratonu, kterého se má zúčastnit až 1400 běžců," uvedl organizátor závodu Oldřich Bujnoch. Odstartuje ve 13 hodin ze Smetanova náměstí. Poběží se dva okruhy, trasa se liší jen mírně z důvodu uzavírky Sakařovy ulice. Dobíhat se bude přes třídu Míru tradičně na Pernštýnské náměstí, kde dojde i na slavnostní vyhlášení jednotlivých závodů.

Půlmaratonu se znovu zúčastní i běžci ze zahraničí. „Poběží zástupci Keni, jeden z nich Hillary Kymaiyo běžel letos půlmaraton ve Varšavě v čase 61:44," prozradil sportovní ředitel závodu Jan Rýdlo.

Titul pro mistry České republiky z loňského roku budou v Pardubicích obhajovat Vít Pavlišta, jenž letos již běžel půlmaraton v Praze, a Petra Kamínková. Do hry budou chtít promluvit i Petr Pechek, Kamil Krunka, Marta Fenclová, Petra Pastorová a další.

Na trati by měla být i jedenadvacetiletá atletka Anežka Drahotová, která reprezentovala Českou republiku v chůzi na poslední letní olympiádě v Brazílii. „Jedna z Keňanek by ji měla táhnout, loni v Pardubicích chyběla kvůli únavové zlomenině," doplnil Rýdlo.

„Závod v Pardubicích je moc pěkný, snad bude přát i počasí. Přeji všem účastníkům, ať mají z běhu dobrý pocit a zážitek," vzkázala Jarmila Kratochvílová, světová rekordmanka v běhu na 800 metrů.

Bohatý doprovodný program v podobě živé hudby a dalších vystoupení se chystá i pro diváky, a to na Pernštýnském náměstí, třídě Míru či před Východočeským divadlem.