V prvním kvalifikačním kole se velice dobře předvedli dva čeští reprezentanti. Martin Zahradník i Lukáš Pohořelický se kvalifikovali do druhé „rundy". V té se lépe vedlo mladšímu Pohořeleckému. Výkon 13,58 s ho posunul až do finálových bojů. Tam obsadil až dvanácté místo. I tak je to ale pro české barvy úspěch.

„Finále se mi ale moc nepovedlo. Doufal jsem, že předvedu něco na úrovni desátého místa, ale skončil jsem poslední. Mám teď rok na to, abych potrénoval," podělil se o své dojmy Lukáš Pohořelický.

První místo trochu nečekaně získal mladičký, patnáctiletý Maďar Bence Hunor Bózsing. Ten předvedl dokonce dva výkony z pěti soutěžních pod deset vteřin. Jeho nejrychlejší výkon svítil hodnotou 8,06 s.

„Jsem nadšený, opravdu se mi dařilo. Průměr sice pod deset vteřin nemám, ale nijak mi to nekazí radost ze zlata," usmíval se vítězný Bósing.

Celkově nejúspěšnějším českým řešitelem na Czech Open se stal Martin Zahradník se třemi medailemi.

„Musím se přiznat, že jsem to ani trochu nečekal. Doufal jsem, že bych se ve Square one mohl umístit dobře a na Clock udělat slušný výsledek. Ze by se z toho mohla být jedna zlatá a dvě další medaile, o tom se mi ani nezdálo," říká Zahradník.

Je dlouholetým návštěvníkem pardubického festivalu.

„Moc se mi tu líbí, takže se rád vracím. Letos jsem si to užil ještě o to víc, že se zde sešla velká česká skupina," dodává Martin Zahradník.