Znovu ostré drápy… Dlouho se potýkal se zdravotními problémy. Do bývalé formy se dostával pomalu a víc zůstával na lavičce než na palubovce. Ale v posledních týdnech se vrátil zpět a je tím hráčem, jakého si vedení Beksy před lety vybralo do svých řad. ONDŘEJ KOHOUT se v sobotním utkání Kooperativa NBL s Kolínem opět předvedl ve výborném světle. Nastřílel třináct bodů, připsal si pět doskoků, čtyři asistence, dva bloky. Jeho úspěšnost byla ohodnocena 23 body, což je jeho letošní maximum. Právem byl zvolen nejlepším hráčem duelu.

Kolín v minulém kole podal proti Nymburku výborný výkon a dlouho to vypadalo, že by mohl i vyhrát. Čekali jste, že to bude těžší utkání než nakonec bylo?
Stoprocentně. Kolín nejen proti Nymburku, ale i proti jiným soupeřům hraje velice dobře a je nepříjemným soupeřem. Je to velice zkušený tým, hraje ofenzivně, má ve svých řadách ostřílené hráče, kteří dovedou dát koš. Určitě jsme nečekali, že to bude lehké.

Zdálo se, že ta kolínská obrana byla dost průchozí než bývá obvyklé, takže to vypadalo jako snadnější. Ale tím nijak nechci snižovat výkon pardubického týmu…
My, když dokážeme zapojit do hry všechny hráče, kteří jsou na lavičce a jsou tak kvalitní, náš výkon jde astronomicky nahoru. Vezmu-li to z pohledu obrany, tak jsme těžko bránitelní. Doufám, že to takhle bude pokračovat i v dalších zápasech.

V utkání jste se museli obejít bez nemocného Radka Nečase. Jeho roli jste si museli rozdělit s Kamilem Švrdlíkem a podělit se o jeho minuty.

Ano. I to svědčí o tom, že máme vyrovnanou lavičku. Nás výpadek jednoho hráče tak nerozhodí. Na rozdíl třeba od Kolína. Když vypadnou dva, tak je to znát. Je super, že se na všech pozicích umíme zastoupit.

Na začátku druhé půle přišel výpadek a téměř čtyři minuty bez koše. V čem to bylo?
Hlavně v útoku. My jsme si o přestávce řekli, že budeme využívat hlavně Kamila pod košem a mělo to myslím vliv na naši týmovou hru. Chtěli jsme to na sílu dávat jenom jemu a pak se to na ty čtyři minuty změnilo pro jednoho hráče a bylo to o tom,jestli on dá nebo ne. Pak jsme se ale vrátili k tomu, že jsme začali být nebezpeční zvenku i zevnitř a tím jsme se dostali tam, kde jsme chtěli být.

Vypadá to, že po dlouhodobých zdravotních problémech jste se dostal do bývalé formy. Co k tomu přispělo?
Doufám, že tomu tak je. Po těch loňských zraněních tam byl tréninkový výpadek a to se nedá dohnat za pár dní, pár týdnů a měsíců. Je to postupná práce, snažím se na tom pracovat a myslím si, že je to i tím, že máme odehranou za ty dva měsíce sezony spoustu zápasů. Že si tým na sebe zvykl a víme o sobě v čem je kdo silný, co kdo potřebuje a začínáme si líp hledat pozice jeden pro druhého. A to mi také pomohlo.

Dnes čeká Beksu utkání pátého kola Českého poháru v Kolíně. V čem se tento zápas může lišit od ligového?
Bude úplně jiný. Kolín je doma o hodně silnějším soupeřem a další věc je, že se snaží vždycky vymyslet po taktické stránce něco jiného. Vím, že když jsme s nimi v posledních letech hráli, tak se snažili přijít s něčím novým, změnit obranu a určitě budou mít ve středu taky něco nového. Bude záležet na nás, jak se s tím vypořádáme.

Kolín bere utkání nejen jako odvetu za prohru v lize, ale i jako vendetu za vyřazení v minulém Final Four…
Tak to mě nenapadlo. Je to ale dost možné. Tohle byl ovšem ligový zápas. Neříkám, že kdyby se prohrálo, že se nic neděje, ale dnes to je buď a nebo. V takovém zápase budou pracovat i nervy, ale doufám, že to zvládneme a postoupíme.