Největší akce svého druhu je známá také pod názvem Czech Open. Herní ráj na zemi otevře své brány už dnes, kdy se v Tipsport areně rozjede šachový turnaj družstev. Festival ovšem není pouze o bílých a černých figurkách. Jeho rozmanitý program doplní skládání Rubikovy kostky, luštění křížovek a sudoku nebo turnaje v dámě, scrab-blu, piškvorkách či mankalových hrách. Na ploše areny se uskuteční také turnaj v nejstarší deskové hře na světě – čínském go.

„Na našem festivalu mají všechny hry dveře dokořán. Šachům však už nikdo nesebere prvenství ani nejvyšší počet turnajů. Czech Open byl na nich založen. Ostatní hry se nabalovaly a stále nabalují,“ vysvětluje ředitel festivalu Jan Mazuch.

SLOVO NUDA NEEXISTUJE

A kdyby se náhodou chtěli milovníci šachu, deskových či karetních her nudit, tak nemají šanci. Pořadatelé zajistili pro účastníky bohatý doprovodný program. V různých oblastech. Pohybem si mohou protáhnout sezením ztuhlá těla.

„Dlouholetou tradicí jsou zápolení v malé kopané a turnaje ve stolním tenise. V posledních letech se chytil také bowling, stolní fotbálek a šipky,“ vypočítal možné aktivity zástupce ředitele festivalu Petr Laušman.

Pestrá nabídka je i při výběru kulturních akcí nebo výletů. Největší zájem bývá o Letní kino, zájezd do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, prohlídku nočních Pardubic včetně zámku a společenské večery na koupališti.

„Kvitujeme fakt, že se Letní kino vrátilo do Tyršových sadů. Teď ho máme za humny,“ poukazuje Laušman na přesun biografu pod širým nebem se skateparku do zeleného srdce Pardubic.

Hned první turnaj v královské hře atakuje festivalový rekord

Plnou parou vpřed… A pro 28. ročník Mezinárodního festivalu šachu a her to platí tuplovaně. Vždyť hned první turnaj v královské hře slibuje překonání rekordní hranice účasti. Jedná se o klání čtyřčlenných družstev, které je bráno jako otevřené MČR. Startuje dnes v 17 hodin. V minulosti v něm měly silné zastoupení Východní Čechy a tradice se měnit nebude. „Očekáváme více než 120 týmů. Znovu se tedy bude jednat o největší turnaj na Czech Open,“ zdůrazňuje ředitel festivalu Jan Mazuch.