Zlato je zlato, ale stříbro má někdy cenu toho nejúznávanějšího sportovního kovu. Přesně tuto teorii si vyzkoušel v praxi pardubický slowpitchový tým Wayne's World. Na letošním mistrovství republiky kráčel peklem.

„Peripetie začaly pár dní před šampionátem. Zranil se nám vnitřní polař Tomáš Všetička. No a ze zdravotních důvodů do hry téměř nezasáhl druhý nadhazovač Roman Mroviec. Dvoudenní maraton tak absolvovalo pět mužů a šest žen. Prakticky jsme nestřídali," předesílá pardubický trenér Tomáš Rambousek.

OPRAVNÝ PAVOUK

Ve čtyřčlenné základní skupině, ze které do play off postupovaly dva nejlepší týmy, si Wayne's World nejprve poradili s HSM Trutnov 18:6. Po prohře 3:9 s DNAce měl o postupu rozhodnout zápas s trojnásobnými mistry republiky, týmem VIP. To se i s dvěma homeruny podařilo a Waynes se po dvou letech mohli těšit na boje titul.

Druhý den se pardubičtí slowpitchisté museli od rána prokousávat opravným pavoukem. Šest zápasů, z toho pět v řadě, prověřilo fyzičku i morálku.

Po vítězství nad Triple Play 14:8 ale pokazili závěr utkání s Mladými Buky, kterým podlehli 8:15, přišla druhá šance na postup mezi nejlepší čtyři opět proti Triple Play. Waynes na začátku utkání prohrávali již 2:11. Utkání v dramatické koncovce však zvládli otočit na 14:13. Vítězný odpal takzvaný walk off double si připsala Linda Rambousková.

Další utkání s obhájci titulu DNAce Wayne's World hladce vyhrál 11:3 a zajistil si nejhůře třetí místo. Dramatickou podívanou přineslo semifinále s o generaci mladšími Navíc. Za stavu 9:9 utkání dospělo do tiebreaku, který lépe zvládly Pardubice (13:11).

Ve finále s Mladými Buky již ale „Wejnům" došly síly. Odpočaté Buky byly lepší a po vítězství 10:3 se staly mistry ČR. Wayne's World se musel spokojit se stříbrem. A vězte, že spokojil… Jejich borec Jakub Procházka byl vyhlášen nejlepším pálkařem turnaje.

„Po finále jsme byli tak vyždímaní, že jsme vlastně ani nemohli být zklamaní. V prvním utkání s Mladými Buky jsme měli zahrát lépe. Pak bychom šli do finále kratší cestou. No a dostat stejně unaveného soupeře, jako jsme ve finále byli my, to by byla jiná. Nicméně ani ve slowpitchi se na kdyby nehraje. Těch pět zápasů v řadě byl fakt masakr, ale náramně jsme si to užili. Ze druhého místa máme obrovskou radost. Na republice je mnoho dobrých týmů a uspět není snadné," okomentoval vystoupení svého týmu Tomáš Rambousek.

BASEBALLOVÉ MLÁDEŽ

Wayne's World to není jen slowpitch, ale také mládežnický baseball. Jarní část zhodnotil,teď už předseda klubu, Tomáš Rambousek.

„Jaro bylo velmi náročné. Letos jsme obsadili hned pět věkových kategorií a tak nebylo víkendu, kdy by jsme nehráli. Děti, trenéři i rodiče to všechno zvládli a za to jim patří velký dík. Největším úspěchem jara byl postup na mezinárodní turnaj Super Cup v kategorii desetiletých. Ani v silné konkurenci finálového turnaje se naši mladí neztratili a hráli výborný baseball."

S MĚSTEM O POZEMKU

Chvíli zasloužená pauza a pak znovu hurá do práce.

„Trénovat začínáme na začátku srpna. Na konci prázdnin máme soustředění a od září se nám rozjedou soutěže. Kromě toho s městem jednáme o pozemku pro výstavbu baseballového hřišti. Doufáme, že to dobře dopadne a že budeme mít na sportování vlastní zázemí," přeje si Rambousek.