Změna termínu nevadila. Červen pro tento rok vystřídal srpen. Na Městském atletickém stadionu sešli příznivci královny sportů na Pardubickém atletickém mítinku 2016. Při 24. ročníku závodu, který je největší atletickou událostí ve východních Čechách, napočítali pořadatelé z Hvězdy Pardubice na 140 startů. Mezi startujícími byla k vidění řada českých i zahraničních reprezentantů.

Tříhodinový sportovní blok čítal 21 atletických disciplín, jako Velkých cen Pardubických firem a společností, které společně s městem Pardubice a Pardubickým krajem podpořili tento prestižní závod. Diváci si mohli vychutnat dramatický souboj rumunského diskaře Alina Firfirica a zástupce pražského Olympu Marka Bárty. Oba pokořili šedesátku. Vítězství si nakonec vybojoval zástupce naší republiky hodem 60,52 m. Tento výkon byl nakonec vyhlášen i jako nejlepší výkon mítinku. V ženské kategorii předvedla nejkvalitnější výkon trojskokanka Lucie Májková, která se pokoušela o splnění limitu pro ME. To se jí sice nepodařilo, ale výkonem 13,77 m vytvořila nový rekord mítinku.

Mítink zahájil vrh koulí mužů, tedy disciplína, která je v České republice velmi prestižní. VC MEDUNA vakuová kalírna, s.r.o. překypovala kvalitou. Nejlépe si vedl Martin Novák z Olomouce, když své náčiní poslal do vzdálenosti 19,14 m. Hvězdu zde nejúspěšněji zastupoval Antonín Žalský, který výkonem 17,28 m obsadil třetí příčku.

Na hlavní rovince se představily sprinterky ve VC KAVON CZ s.r.o. Nejrychlejší ženou se stala Anna Šuhájková z AC Pardubice, která stometrovou trať zvládla za 11,80 s. Nejrychlejší domácí závodnicí byla Lucie Mikulová. Čas 13,92 s jí vynesl čtvrtou příčku.
Současně bojovaly i trojskokanky, v Malé ceně AGROMETALL s.r.o. V ní jasně zvítězila Lucie Májková. Výkonem 13,77 m vylepšila svůj vlastní rekord mítinku.

Na vedlejší ploše se v tu dobu roztočily také kladivářky ve VC Chládek a Tintěra, Pardubice, a.s. První příčku získala odchovankyně pardubické atletiky, reprezentantka Tereza Králová. Své kladivo poslala do vzdálenosti 64,20 m. Z domácích závodnic si nejlépe vedla Adéla Korečková (54,52 m). V rámci soutěže žen se představila i nadějná dorostenka z Plzně, Kateřina Skypalová a své 3 kg těžké závaží poslala do vzdálenosti 66,33 m. A to je velmi hodnotný výkon.

Nejkratší sprint mužů – 100 m, se konal jako VC hejtmana Pardubického kraje a diváci mohli vidět v akci kvalitního sprintera Ahmeda Al-Majrashiho ze Saudské Arábie. Ten prolétl cílem v čase 10,99 s.

Následoval běh na 800 m ve VC Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Vítězství si vybojovala závodnice Kolína, Martina Uvizlová – Procházková (2:14,91 min). Druhá příčka patřila domácí Eleně Halecké za čas 2:26,72 min.
Na té samé trati se ve VC Dostihového spolku, a.s. předvedli rovněž muži. Záda všem ukázal Jan Sýkora z pražské Dukly, a to v čase 1:52:04 min.

Nejdelší sprint žen (400 m) si propůjčil název VC Služeb města Pardubice, a.s. Nikoho před sebe nepustila Jarmila Gregorová z pražské Slávie (60,78 s). Druhou příčku obsadila domácí Lucie Mikulová 26,51 s.

Poté zahájili svou soutěž také diskaři ve VC Tapex EU s.r.o. Zde bylo velmi kvalitní zastoupení silných mužů. Vítězství si vybojoval Marek Bárta z pražského Olympu, když o pouhý jeden centimetr dokázal porazit rumunského reprezentanta Alina Firfirica. Oba diskaři předvedli skvělý souboj za šedesátimetrovou hranicí. Bárta si zapsal 60,52 m a Firfirica 60,51 m.

Trojskokani zápolili ve VC KASI, spol. s.r.o. Z jasného vítězství se radoval Jiří Vondráček z Hvězdy, který jen zaostal nicotné dva centimetry za hranicí šestnácti metrů.

Soutěž koulařek dostala název VC PRODIN, a.s. Po napínavém souboji zvítězila Markéta Červenková ze Staré Boleslavi. Kouli poslala do vzdálenosti 16,38 m. Jana Kárníková z pardubické Hvězdy, která se vrací po zranění, si vylepšila letošní nejlepší výkon na solidních 16,10 m. Obsadila tak pohodlně druhé místo.

Kvalitní bylo zastoupení také v běhu mužů na 400 m, který se konal jako VC East Bohemian Airport a.s. Na startu se objevili i tři zástupci Saudské Arábie. Nejúspěšnější z nich byl Yasir Hazazi, který zvítězil, když mu v cíli naměřili čas 49,69 s. Druhá příčka patřila jeho reprezentačnímu kolegovi Sultanu Khalufiovi za čas 50,26 s, a třetí místo si vybojoval domácí Jan Volejník (50,51 s).

Výstřel k běhu na 1500 m odstartoval VC České podnikatelské pojišťovny, a.s., Wiena Insurance Group. Prvenství získala časem 5:00,16 závodnice Kolína Martina Uvizlová – Procházková. Domácí Denisa Kozáková obsadila za 5:14,00 druhou příčku.
Na hlavní ploše předvedli své umění diskařky ve VC NAPA TRUCKS, spol. s.r.o. Vítězství si zasloužila hodem dlouhým 47,85 m Zuzana Kubicová ze Spartaku Praha 4. Domácí barvy hájila v diskařském kruhu koulařka Jana Kárníková a její výkon 43,41 stačil na páté místo.

Ve stejný čas jako diskařky se na vedlejší travnaté ploše roztočili i kladiváři ve VC BAUSET CZ, a.s. Skvělým výkonem 66,19 m zvítězil domácí Petr Koucký, před závodníkem Kladna Michalem Fialou (65,52 m) a dalším závodníkem Hvězdy Jaroslavem Lauterkrancem (60,83 m).

Závěr patřil dálkařům ve VC ISAZ – MARKL & spol. v.o.s. Pro první místo si doskočil závodník Dukly Praha Jakub Rusek, pokusem dlouhým 7,16 m.

Poslední disciplínou na dráze byl sprint na 200 m žen, který se uskutečnil jako VC primátora města Pardubic. Prvenství obhájila Alena Symerská, když pásku proťala v čase 24,67 s.
Nedílnou součástí jsou disciplíny pro tělesně postižené sportovce. Nejinak tomu bylo i letos a diváci se mohli těšit na čtyři.

V hodu diskem ve VC Elektrárny Opatovice, a.s. zvítězil Jan Vaněk za 8,55 m, což po přepočtu znamená 574 bodů.

Ve vrhu koulí TPS, která se konala jako VC SKANSKA, a.s. zvítězil Jan Němeček, když dokázal předvést 7,26 m (515 bodů).

Ve VC CETTUS, a.s. v hodu kuželkou vybojoval první místo Martin Zach, který si zde dokázal vylepšit své osobní maximum na výborných 25,12 m, což po přepočtu znamenalo výtečných 889 bodů.

Představili se i handicapovaní oštěpaři ve VC DEKOM SYSTÉM s.r.o. Stejně jako ve vrhu koulí triumfoval Jan Němeček výkonem 18,23 m (479 bodů).

Jana Kárníková