Š jako Štístko… Pamatujete na fotbalistu pražské Slavie Vladimíra Šmicera. Tomu se tak říkalo. Kde se vyskytl, tam jeho tým provázelo štěstí. Pardubičtí basketbalisté na to mají KAMILA ŠVRDLÍKA. „Ukradli" si ho před sezonou z Prostějova, se kterým vyhrál v loňském roce Český pohár. A moc dobře věděli, co dělají. Vítězného ducha totiž prokázal i v letošním Final Four. Za své výkony obdržel cenu pro nejužitečnějšího hráče závěrečného turnaje.

Co říkáte na ocenění MVP finálového turnaje?
Samozřejmě mě to velice potěšilo, nicméně nejdůležitější je zisk poháru. Tohle je příjemný bonus navíc.

Většinou se volí hráč vítězného týmu. V semifinále i ve finále jste zaznamenal nejvíce bodů svého družstva. Myslíte, že právě toto rozhodlo při výběru nejužitečnějšího basketbalisty?
Spousta kluků z našeho mančaftu zahrálo po oba zápasy výborně. Těžko říci, proč se takto rozhodli (úsměv).

A koho byste zvolil vy?
(přemýšlí) Ve finále nám obrovsky pomohl Radek Nečas (MVP získal vloni – pozn. red.). On se opravdu umí na rozhodující zápasy vybičovat.

V semifinále jste doslova vydřeli výhru a ten basketbal na rozdíl od střetu s Děčínem nabídl zvraty i dramatickou koncovku. Nemáte pocit, že vaše utkání s Kolínem bylo předčasné finále?
V utkání s Děčínem jsme navázali tam, kde jsme skončili proti Kolínu. A vydrželi jsme v tom po celé utkání.

Takže jste ani netrnuli, když jste vedli o deset bodů, že náskok můžete podle klasiky této sezony ztratit?
Byli jsme maximálně koncentrováni, abychom se vyvarovali podobného výpadku jako v utkání s Kolínem. Děčín je kvalitní tým, bylo nám jasné, že nemůžeme vedení neustále navyšovat. Mně to 
o dvacet stačí (směje se).

V závěru jste proměnili vaší hru v exhibici. To se v tak důležitém duelu jen tak nevidí, nemyslíte?
Já jsem to zažil vloni, kdy jsme vedli s Prostějovem nad Děčínem ještě větším rozdílem. Pro mě i tým to bylo rozhodně lepší, než proti Kolínu. To bylo na zástavu srdce (rozesměje se). Takhle jsme si mohli závěr my na palubovce i naši fanoušci v vychutnat.

Dvakrát po sobě jste získal Český pohár. Platí tedy, kde se objeví Kamil Švrdlík, tak tam je tato trofej?

No, kéž by to tak pokračovalo. Jsem rád, za každé takové vítězství. I když jsem ho vyhrál vloni, chtěl jsem ho zase.

Pardubice vás spolu s Radkem Nečasem přetáhly, protože představujete vítězné typy…
Doufám, že jsme to konečně potvrdili. V ligové sezoně to zatím není úplně podle představ, tak snad jsme si teď něco vynahradili a splatili důvěru.

Traduje se, že čerstvější titul je sladší než ten starší. Navíc Pardubice přes dvacet let nic nevyhrály. Jak to máte vy?
Prostějov dokonce nikdy nic nevyhrál. Tam byla vloni také obrovská euforie. Je to podobné. Letos umocněné tím, že se nám to podařilo doma. Jedním slovem paráda.

Houser: Pardubice byly prostě lepší

Nechtěná úloha. Děčínský trenér Pavel Budínský vyfasoval v krátkém sledu dvě nesportovní chyby za protesty a rozhodčími byl vykázán do kabin. Jeho roli převzal generální manažer Lukáš Houser. K jasnému výsledku finále uvedl.
„Neřekl bych, že rozdíl ve skóre je nějak šokující. Pardubice byly prostě o těch dvacet bodů lepší. Navíc se navyšoval některými okolnostmi, šestkami a míči ze strany, takže dvacet bodů tomu odpovídá."
Válečníci si po vyrovnaném úvodu nepohlídali konec prvního kvartálu a to samé platí o druhém.
„Pardubice hrály aktivněji, přičemž rozhodl první poločas. I když jsme pak dělali, co jsme mohli, stahovali to a dostali se na úroveň deseti bodů. V jednu chvíli se zápas už zlomil a pak už to nešlo. Celkově Pardubice byly lepší a zasloužily si vyhrát," dodal Lukáš Houser.

Pandula: Děčín jsme jasně přejeli

Přestože patří k vyhlášeným snajprům Beksy, ve finále Českého poháru se Dušan Pandula prosadil až střelbou trestných hodů. Jen ve 28. minutě nasázel do děčínského koše šest ze sedmi pokusů. K tomu pak už přidal jen jednu trojku. Vyrovnal se s přísným pohledem sudích a nakonec se právem radoval z pohárové trofeje.
„Jakoby z nás spadl ten tlak tím, že jsme se probojovali do finále. Hráli jsme opravdu dobře, koncentrovaně a nepouštěli jsme Děčín do druhých šancí. Myslím si, že jsme je jednoznačně přejeli," říká Dušan Pandula.
Ve druhé půli to chvíli vypadalo, že jeho týmu dělá problémy zóna.
„Neměli už co ztratit, tak změnili obranu. Ale i když tak učinili, tak jsme hráli dobrou partii. Oni už nedokázali na nás nic vymyslet. Bylo to vítězství celého týmu," míní slovenský reprezentant.