Jedním z chovatelů psů je i žena, která si nepřeje být jmenována. Chová rasy anglických a amerických kokršpanělů. „Práce je vážně náročná. Zhruba tři týdny po porodu musí být štěňata pod dohledem dvacet čtyři hodin denně. Do pěti týdnů musím být neustále s nimi a kontrolovat je,“ uvedla.
Většina chovatelů nedoporučuje štěňata bez průkazu původu, protože chov není hlídaný. Pes s průkazem původu je víc finančně náročný, ale ne zas o tolik. Navíc se může účastnit výstav a chovatelé za něj ručí čtyřicet dva dní od prodeje.

„I u papírových štěňat je možnost genetických vad. Fena před každým krytím podstupuje vyšetření, aby bylo vše v pořádku. U kokršpanělů prochází také vyšetřením očního pozadí,“ dodala chovatelka. Každá rasa má své specifické nemoci. Do genetických vad chovatelé nevidí. Je nutné si uvědomit, že 50 procent vlastností je dědičných a 50 procent jich štěně získá.

Chovatelé se i po prodeji zajímají o psy z chovu. Někteří si stanovují podmínky při prodeji, například, že štěně musí být v domě, nikoliv na zahradě.
Neexistují pouze chovatelské stanice psů, ale i koček. Jedním z takových chovatelů je Libor Franík, který chová kočky již 13 let. „Chováme kočky rasy kurilský bobtail, ragoll, devon rex a ruská modrá. Kromě koček chovám také na zahradě klokany. Kolem nich je dost papírování, ale stojí to za to,“ uvedl Libor Franík.

Náročnost je značná. Kočka denně sní a vypije zhruba půl litru. Po projítí trávicím traktem je nutné vše uklidit, což zabere čtyři až pět hodin denně. S tím souvisí i kontrola stolice a zdravotního stavu kočky. Kočky jsou náchylné na virózy a jedná se o hodiny, než nemoc napadne celý chov.

„Pokud jsou i koťata, je situace horší, protože nemají vytvořeny protilátky. V případě nakažení může dojít k úhynu, takže je nezbytná dokonalá hygiena a čistota prostředí,“ objasnil Libor Franík. Veterinární péče se o takto nemocné kočky může vyšplhat do řádu desetitisíců korun.

Šlechtěná kočka může stát od několika tisíc do několika desetitisíců. „Například cena chovného kusu kurilského bobtaila je v Rusku dva tisíce eur. K tomu je nutno připočítat letenku za zhruba dvanáct tisíc korun a čtyřicet dolarů za přepravu jednoho kila živé váhy. A samozřejmě veterinární průvodky, protože se jedná o dovoz mimo Evropskou unii,“ dodal chovatel Libor Franík.

Člověk se podle Franíka musí hodně snažit, aby koťata nebo psy prodal. Z finančního hlediska jde totiž spíš než o bohatou výdělečnou činnost především o náročné hobby.