„O velikonočních svátcích k nám nikdo moc nejezdí,“ řekl nám pardubický hoteliér Oldřich Bujnoch. Celoročně zde situaci zachraňují sportovci. Nyní jsou zde ubytováni arabští volejbalisté, později budou následovat izraelští plavci, arabští fotbalisté a také šachisté, kteří přijedou na mezinárodní festival šachu, bridge a her. Obsazeno předem mají již také na Velkou pardubickou.

„Jde nám však o to přilákat turisty i na běžné víkendové dostihy,“ líčí Oldřich Bujnoch s tím, že nezájem o ubytování chtějí rychle změnit. „Začínáme oslovovat konkrétní skupiny, například z Německa, jimž nabízíme celodenní program, ať již to budou akce na pardubickém závodišti, anebo v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem,“ přibližuje svůj podnikatelský záměr Oldřich Bujnoch s tím, že do budoucna budou turistický ruch řešit ruku v ruce s cestovními kancelářemi. „Je to tvrdý boj o ceny,“ podotkl. Turisté zatím nemají zájem ani o horské oblasti v kraji. Velikonoce bývají co do návštěvnosti slabší ve všech regionech. „ Pokud lidé chtějí strávit víkend v přírodě, rozmyslí se často až na poslední chvíli,“ řekl nám majitel jedné z rekreačních chalup v Orlických horách. „O Velikonocích je u nás mrtvo. A přitom tu máme pěkné lidové zvyky. Chodí se ještě na pomlázku. Jenže lidé raději tráví svátky ve městě,“ míní jeho kolega z penzionu.

Velikonoce stejně jako Vánoce jsou období, kdy nejvíce graduje příjezd zahraničních turistů do republiky. Ovšem Pardubický kraj stále navštěvuje nejméně cizinců. Z šesti a půlmilionu zahraničních turistů čtyři miliony jedou pouze do Prahy.

„Nejznámější památky v Pardubickém kraji stihnou za jeden den,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.