VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

6.10.2007
SDÍLEJ:

Logo Hotelové školy ve Vrchlabí a Hronově.Foto: ARCHIV HD

Oslavy proběhly netradiční a moderní formou workshopů. Jejich součástí byly předváděcí akce, soutěže a tvorba miniprojektů. Pětičlenná odborná porota hodnotila provedení úkonu, čistotu, komunikaci s hostem a originalitu pokrmu. Psychická i odborná náročnost soutěže je mimořádná, každému mladému adeptovi gastronomického umění se dívá pod ruce patero přísných porotcovských očí.

Oslavy tedy jasně ukázaly, že naše škola nežije jen minulostí, ale kvalitně připravuje mladé odborníky pro budoucnost. Vzhledem k oslavám jsme pro čtenáře tentokrát vybrali slavnostnější pokrmy.

Rajčata plněná sýrovým salátem
Osm pevných rajčat, 150 g plátkového sýra, sladkokyselá okurka, dvě jablka, 50 g lehké majonézy, půl lžičky hořčice, 150 g smetanového jogurtu, lžička citronové šťávy, špetka soli, pepře, cukru, bylinkové soli a česnekového prášku.
Omytá rajčata osušíme, seřízneme vršek. Dužninu se semínky vykrojíme lžičkou. Pak necháme rajčata dnem vzhůru okapat. Sýr nakrájíme na nudličky, okurku na kostičky, oloupaná jablka na nudličky. Majonézu, hořčici a jogurt vymícháme, přidáme rozmělněnou dužninu z rajčat. Osolíme, opepříme, dochutíme citronem a cukrem. Vmícháme sýr, okurku a jablka. Vnitřek rajčat posypeme bylinkovou solí a česnekovým práškem, naplníme salátem a přiklopíme víčkem.

Vepřové řízky s překvapením
Čtyři plátky vepřové kýty, 1-2 stroužky česneku, pepř, sůl, 4 plátky šunky, čtyři plátky sýra, pórek, čerstvá nebo sterilovaná červená paprika, tuk na smažení, na obalení škrobová moučka, vejce a strouhanka.
Maso naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem, opepříme, osolíme a poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky pórku a nudličkami papriky. Naplněné řízky přeložíme, sklepneme paličkou, obalíme ve škrobové moučce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Vložíme do rozehřátého tuku a zvolna smažíme dozlatova. Na talíři obložíme zeleninou a podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Piškotové řezy s ovocem
Korpus: šest vajec, 180 g cukru, 200 g polohrubé mouky, šest lžic studené vody, vanilkový cukr, sůl, tuk na vymazání, strouhanka.
Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh, přidáme cukr, vodu, žloutky a mouku. Vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech s vysokým okrajem, upečeme.
Krém: dva tvarohy, kelímek husté kysané smetany, 250 ml šlehačky, cukr.
Tvaroh ušleháme s kysanou smetanou, zamícháme ušlehanou šlehačku. Podle chuti osladíme.
Rozetřeme na vychladlý piškot, zapícháme ovoce (například jahody, borůvky nebo rybíz) a přelijeme želatinou.
Želatina: dva vanilkové pudinky, 750 ml vody smíchané s chutnou šťávou, např. z květů černého bezu.
Svaříme, přelijeme a necháme v lednici ztuhnout.

6.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Zlodějka využila otevřených dveří, vloupala se k seniorce

BRÁNIL HVĚZDU. Ještě donedávna znal Martin Peterka gruzínského pivota jménem Zaza Pachulia jenom z vyprávění...

Čekám na svou šanci, ale snažím se jí jít naproti

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vedle Letního stadionu vyroste nový čtyřhvězdičkový hotel

Pardubice – Krajské město dlouhodobě trápí nedostačující ubytovací kapacity. To by se ale mělo v dohledné době změnit. V prostoru mezi malou hokejovou halou a ulicí U Stadionu má vyrůst hotel. 

Pardubice čeká ostravská mise. Letos již třetí

Pardubice – Potřetí v roce 2017 vyrazí pardubičtí fotbalisté na Městský stadion v Ostravě. Na jaře zde vybojovali bod v duelu s Baníkem, Vítkovicím potom podlehli 0:1. A právě Vítkovice jsou středečním soupeřem Pardubic v 5. kole Fortuna národní ligy. Utkání v Ostravě má výkop v 18 hodin.

Kráska a zvíře zazpívají v kině

Pardubice – Na programu Pardubického letního kina je dnes fantasy muzikál Kráska a zvíře. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení