VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

11.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Horsinka Adolf

Jako každý národ mají také Irové svou typickou kuchyni, jejíž základ tvoří husté polévky, bramborové speciality, vařené maso a moučníky. Brambory jsou hlavním zdrojem obživy a podávají se buď jako příloha k jehněčímu či hovězímu masu, nebo i jako hlavní jídlo v mnoha podobách (pečené, vařené, osmažené, v kostkách i celé, kaše, bramborové placky). Národním jídlem je Irish stew, jehněčí a hovězí maso vařené se zeleninou, ochucené tymiánem a bobkovým listem.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na lahodnou irskou kávu. Připravujeme ji tak, že vrstva alkoholu (rum či whisky, nejlépe ovšem irská) se smíchá se třemi plnými lžičkami cukru a zalije svařenou kávou. Po zamíchání pak přes obrácenou lžičku nalijeme smetanu.

Rybí koláč(Fishcake)

500 g rybího masa, 50 g másla, 75 g hladké mouky, 500 ml mléka, koriandr, sůl a suroviny na obalení a smažení.
Základem je rybí maso, které povaříme v mléce s přídavkem citronové šťávy a čerstvým koriandrem. Vařené maso dáme vychladnout a potom obereme z kostí, kůži odstraníme. Z másla, hladké mouky a mléka vyrobíme hustý bešamel, který rovněž necháme vystydnout. Po vychladnutí vše smícháme, přidáme sekanou petrželovou nať a ze vzniklé hmoty tvarujeme karbanátky. Ty můžeme rovnou opéct na másle, nebo obalit v trojobalu a usmažit. Při servisu se hojně využívá na podklad spařeného listového špenátu a zastřeného vejce na povrchu.

Irský sladký dezert (Sticky toffee puding)

150 g sekaných datlí, necelých 300 ml vařící vody na spaření datlí, 50 g másla, 150 g cukru, 200 g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, vanilka. Na omáčku: 50 g másla, 75 g přírodního cukru, 125 ml velmi tučné smetany.

Vyšleháme máslo s cukrem, později přidáme i vejce. Postupně opatrně vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme i spařené nasekané datle a vanilku. Hmotu vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 40 minut při 180°C. Po vychladnutí papír odstraníme. Omáčku vyrobíme zkaramelizováním cukru na másle částečně zalitém vodou a později zjemněném smetanou. Musí mít patřičnou konzistenci a mnohdy bývá ochucena irskou whisky. Tento dezert servírujeme v hlubokém talíři nebo misce.

11.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Národní házená: Opatovičtí měli pevnější nervy v penaltové loterii

Ivan Hlas

Pernštejnská Fortuna láká na Spirituál kvintet, Ivana Hlase i Ivo Jahelku

Studánka se chce do dvou let vrátit do ŽBL

Pardubice – Odvážný plán. Jmenuje se návrat do ŽBL. Sice do dvou let, ale je vskutku smělý. Za necelé dva měsíce zahájí mistrovskou část nové sezony 2017/18 prvoligové basketbalistky BK Studánka Pardubice. 

Víkend v Rosicích: v zahradě železnice a na kolejích Hurvínek

Rosice – O víkendu se na rosickém nádraží uskuteční setkání majitelů zahradních, parkových a modelových železnic, některé větší typy nabídnou i svezení. 

Pardubickou Dubinu protne cyklostezka. Povede napříč sídlištěm

Pardubice – Ve městě přibude cyklostezka, protne jedno z největších pardubických sídlišť. „Město vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby cyklostezky, která povede centrální osou sídliště Dubina, severovýchod – jihovýchod,“ uvádí mluvčí Magistrátu města Pardubic Iveta Koubková.

Házenkářský memoriál večer vystřídá posvícenská zábava

Opatovice nad Labem – Opatovický oddíl národní házené pořádá na svém hřišti v sobotu již 35. ročník memoriálu Jaroslava Dostála a Karla Dvořáka. Klání začíná v 8:30 hodin. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení